Čičiliusku-nukketeatteri kiertueella Pohjois-Suomessa

Takaisin kalenteriin »

Ajankohta: 
20.04.2015 (Koko päivä) - 24.04.2015 (Koko päivä)
Tapahtumapaikka: 
Kajaani, Sotkamo, Kuusamo, Kempele, Liminka ja Lumijoki

Petroskoilainen  Čičiliusku nukketeatteri juhlakiertueelle Kainuuseen, Kuusamoon ja Oulun seudulle

Petroskoilainen kansannukketeatteri Ciciliusku, suomeksi Sisilisko, vierailee ensi viikolla Kajaanissa, Sotkamossa, Kuusamossa ja Oulun seudulla Kempeleessä, Limingassa ja Lumijoella. Karjalankielinen nukketeatteri perustettiin Petroskoissa kymmenen vuotta sitten. Teatterin perustajina olivat Petroskoin valtionyliopiston karjalan ja vepsän kielten laitoksen opettajat ja opiskelijat.

Teatterin tunnuslause on "Kuka, jos emme me". Teatteri pyrkii edistämään karjalan kielen opiskelua ja kielen vaalimista muun muassa popularisoimalla sitä ja lisäämällä sen tunnettuutta. Teatteri panostaa erityisesti syrjäseuduilla asuviin ja sujuvasti karjalaa puhuviin sekä karjalaa opiskeleviin tai muuten kielestä kiinnostuneisiin nuoriin.

Teatterissa on mukana noin 15 karjalan kielestä kiinnostunutta nuorta henkilöä. Teatterin taiteellinen johtaja ja ohjaaja on perustamisesta asti mukana ollut Natalia Golubovskaja. Käsityönä tehdyistä nukeista, rekvisiitasta sekä musiikista vastaavat alansa ammattilaiset.

Teatteri esiintyy ainoastaan karjalan kielellä, livvin- eli aunuksenkarjalan sekä varsinais- eli vienankarjalan murteella. Näytöksiä pystyvät seuraamaan myös ne, jotka eivät osaa kieltä. Lisäksi nuket auttavat esitysten seuraamista. Esitysten aiheiksi on valittu tunnettuja kansantarinoita sekä tavanomaisia elämäntilanteita. Teatterin ohjelmistossa on muu muassa Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala -kirjaan perustettu näyttelmä. 

Nyt juhlakiertueella nähtävä esitys on nimeltään Mie olen tipa, šie olet tipa (suomeksi Minä olen kananpoika, sinä olet kananpoika). Ensi-ilta oli vuosi sitten Karjalan Tasavallan Nukketeatterissa Petroskoissa.

Karjalankielinen näytelmä perustuu maailman kansansatuihin ja tarkoitettu koko perheelle. Rooleissa seikkailevat kana, kananpoika, strutsinpoika, possu, kissa ja pässi.

Esitys nähdään maanantaina 20.4. Kajaanin kouluissa, tiistaina 21.4. Sotkamossa Salmelan ja Leinolan koukuilla, keskiviikkona Kuusamossa Nilon ja Kirkkokedon kouluilla, torstaina 23.4. Limingan kirjastossa ja Kempeleessä Santamäen koululla. Samana iltana kello 18 on yleisöesitys Kempeleen kirjastossa Zeppeliinissä. Perjantaina 24.4. ryhmä vierailee Lumijoen koululla ja vanhusten palvelutalo Lumilyhdyssä.

Esityksen tuottavat Suomi-Venäjä-Seuran paikalliset osastot  Pohjois-Suomen piirin myötävaikutuksella.