Vysotskin ystävät

Vladimir Vysotskin muistokonsertti 23.7.2017

Hei ystävät!

Vladimir Vysotskin kunniaksi pidettävä kesäkonsertti järjestetään tänä vuonna kauniissa Turun pihamiljöössä, osoitteessa Karjakuja 63. Pääsy on vapaa ja nostamme maljat Volodjan muistolle. Vysotskin ystävien trubaduurien Mishan ja Petrin lisäksi mahdollisia yllätysesiintyjiä. Lava on vapaa, jos haluat esittää oman tulkintasi Vysotskin runosta tai laulusta! Tervetuloa kaikki!

 

Jäsenkirje Tammikuu 2017

Hei ystävät ja hyvää alkanutta vuotta!

Vuosi 2017 lähtee seuramme osalta käyntiin perinteisellä Vladimir Vysotskin syntymäpäiväkonsertilla, joka tänä vuonna järjestetään sunnuntaina 22 tammikuuta Manillan Köysisalissa Turussa (Itäinen Rantakatu 64, alku klo 16). Luvassa on perinteisesti runoja ja lauluja, suomeksi ja venäjäksi. Jatkamme viime vuoden tapaan rakkausteemalla, juhlassa meille esiintyvät Petri ja Mihail. Keräämme vapaaehtoista 5 euron pääsymaksua ja tarjoamme pientä purtavaa sekä viiniä, jotta voisimme nostaa maljan Volodjalle ja rakkaudelle. 

Tammikuun 27. päivä Helvi, Riikka ja Mihail esiintyvät myös Hyvinkäällä kaikille avoimessa tilaisuudessa kaupungintalon yhdystilassa (Kankurinkatu 4-6, alku klo 16). Lisää tapahtumia on luonnollisesti luvassa myös tänä vuonna, niistä tiedotamme lisää, kun päivämäärät ja osoitteet varmistuvat. 

Tervetuloa! 

Vysotskin Ystävät Ry:n hallitus

 

Vysotski ja Rakkaus -konsertti, 28.1 Hyvinkää

Tervetuloa tutustumaan Vladimir Vysotskin elämään ja taiteeseen runojen ja sävelten siivin!
Riikka Porkola kertoo Vysotskin elämästä ja Helvi Porkola lausuu runoja.

Vysotskin lauluja laulaa ja kitaralla säestää Mihail Ionin.
Tilaisuus on avoin kaikille. Vapaa pääsy!

Kankurinkatu 4-6, Hyvinkää

28.1.2017 Klo 16:00 - 20:00

Järjestäjä: Hyvinkään Venäjä-seura ry

 

 

Tervetuloa konserttiin Vysotsky ja rakkaus 10.4. Turkuun klo 16! Mihail Ionin ja Petri Rajala esittävät Vysotskyn musiikkia ja Helvi Porkola kertoo tarinoita Vysotskyn runojen taustoista.

"Vysotski ja Rakkaus" -konsertti 10.4. klo 16 Kuka-baari (Turku, Linnankatu 17)

Konserttiin on vapaa pääsy!

KUTSU!

10.4. Konserttia ennen klo 15 pidämme Vysotskin ystävät ry:n vuosikokouksen Koulu-ravintolassa historian luokassa. Osoite on Eerkinkatu 18, Turku. Tervetuloa kokoukseen ja ilmoittautumaan yhdistyksen toimintaan mukaan!

 
Puheenjohtaja: Riikka Porkola
osoite: Arkadiankatu 18 A 36, 00100 Helsinki
puhelin: 045 35 719 37
sähköposti: riikka.porkola@gmail.com
 
Varapuheenjohtaja: Petri Rajala
osoite: Eerikinkatu 2 A 11, 20100 Turku
puhelin: 041 519 7298
sähköposti: petri.rajala(at)turku.fi
 
Sihteeri: Mihail Ionin
osoite: Pellonperänkatu 4R 202
puhelin: 040 516 4120
 
VYSOTSKI JA YSTÄVYYS
Perinteinen Vysotskin syntymäpäiväkonsertti.
Sunnuntaina 24.1.2016 Manillan köysisalissa osoitteessa
Itäinen Rantakatu 64, Turku, alkaen klo 16.00
Nostamme maljat!
Trubaduurit Petri Rajala ja Mihail Ionin.
Tilaisuus on kaikille avoin. Osallistumismaksu on 5 euroa sisältäen maljan.
 
TERVETULOA!
 
Kyllä oli mukava syntymäpäivätilaisuus. Väkeä oli runsaasti, nautimme viiniä ja Petrin tuomia herkkuja. Musiikki oli pääosin sama ohjelma, jota pojat lähtevät esittämään Helsinkiin 26.1. kulttuurikeskus Caisaan. Kyllä kelpaa tällä ohjelmalla edustaa Vysotskin ystäviä, hienoja heppuja.
 
 

Vysotskin ystävät ry

Yhdistys perustettiin Turussa keväällä 1998. Sen toimintaideana on tutkia ja tehdä tunnetuksi runoilijana, laulajana ja näyttelijänä tunnetun Vladimir Vysotskin (1938–1980) työtä ja tuotantoa unohtamatta taiteilijaa ja Neuvostoliiton 1960–80-lukujen kulttuuripolitiikkaa.

Vladimir Vysotski oli poikkeuksellisen tuottelias taitelija, joka vaikutti Neuvostoliitossa 1960–70-luvuilla. Hänen voimakkaat runonsa ja tulkintansa puhuttelivat myös länsimaista yleisöä. Kuolemansa jälkeen Vysotski nousi kulttimaineeseen ympäri maailmaa, ja hänen tuotantoaan tutkitaan edelleen.

Vysotskin ystävät ry järjestää mm. erilaisia Vysotski-aiheisia tilaisuuksia ja näyttelyitä, toimii yhdyssiteenä Vysotski-harrastajien välillä ja tekee aineistonvaihtotyötä Moskovan Vysotski-museon kanssa.

Jäseniä on ympäri Suomea. Toiminta on etupäässä suomenkielistä.

Liity jäseneksi

Vysotskin ystävien jäsenenä saat jäsenpostia muutaman kerran vuodessa, ja pääset maksullisiin tapahtumiin jäsenhintaan. Voit liittyä jäseneksi Suomi-Venäjä Seuran jäsenlomakkeella. Tärkeää on muistaa kirjoittaa Vysotskin ystävät ry. kohtaan "Osasto, johon liityn". Tervetuloa iloiseen joukkoomme!

Vladimir Vysotskin työstä ja tuotannosta

Vladimir Vysotski oli jo elinaikanaan legenda. Hänen kuolemansa jälkeen hänen mukaansa on nimetty vuorenhuippu, uusi planeetta, panssarilaiva, teattereita, katuja jne.

Hänen valtava kansansuosionsa on ylittämätön, mikä johtuu hänen lahjakkuudestaan, hengenvoimasta, julistajanlahjasta sekä itsensä täysin alttiiksi panemisesta.

Hän ei välttänyt runolauluissaan kipeitä eikä kiellettyjä aiheita. Hän puhutteli jokaista ja tekee sen tänäkin päivänä. Vysotskin eläessä tuon ajan virallinen kulttuuripolitiikka vaati taitelijoiltakin täydellistä kaunistelua. Vysotski ei valehdellut itselleen eikä ihmisille. Hänen runolaulunsa puhuvat totuuden ja avoimuuden puolesta. Jokaisella sanallaan hän elvytti varmuutta siitä, että kaikesta valheesta ja saastasta tulee loppu ja rehelliset, lahjakkaat ja rohkeat ihmiset ottavat lopulta osansa. Itseään säästämättä hän teki työtä ja katsoi sen ainoaksi selviytymiskeinoksi siinä ajassa.

Vysotski itse kertoo: "Tein lauluja alussa pienelle ryhmälle, läheisimmille ystäville. En koskaan ajatellut esittäväni niitä suurelle yleisölle. Että on salit, palatsit, stadionit ym. Tämä tapahtuu myös ulkomailla. Laulut kirjoitan yleensä minämuotoon. Henkilöilleni tapahtuu tai on tapahtumassa kaikenlaista, otetaan riskejä yms. En kirjoita löhöilevistä ihmisistä, eihän siinä olisi mitään mieltä."

Vysotskin runoja ei julkaistu, siksi hän varmaan omaksui laulullisen tavan niiden esittämiseen lisäämällä runoihin musiikin. Vysotskin laulut levisivät epävirallisina nauhoituksina ympäri laajan maan. Ei ollut olemassa sellaista Siperian kolkkaa, jossa häntä ei olisi tunnettu.

Vysotski itse toteaa: "Varmin tapa levittää lauluja on niiden kieltäminen." Virallisesti häntä ei ollut olemassa. Kaikki keinot kelpasivat hänen esiintymisensä kieltämiseen.

Seitsemän vuotta Vysotskin kuoleman jälkeen hänelle virallisesti myönnettiin Kansantaiteilijan arvo ja muita suosionosoituksia. Kielletyt laulut alkoivat soida vapaasti. Hyllytetyt elokuvat pääsivät esitettäviksi. Runokirjoja julkaistiin.

Kaikki halusivat muistelmissaan olla Vysotskin ystäviä vaikkeivät uskaltaneet näyttää sitä hänen eläessään. Oli nimittäin aikoja, jolloin Vysotski oli tiukan vartioinnin ja kontrollin alaisena. Taganka-teatteriin, jossa Vysotski näytteli 16 vuotta, kohdistui myös ankara sensuuri. Yleensä kolmesta valmiista esityksestä sensuuri hyväksyi kaksi. Koko elämänsä ajan Vysotski omien sanojensa mukaan taisteli pumpuliseinää vastaan. Kohtalon ivaa on, ettei hän koskaan eläessään nähnyt valtavasta elämäntyöstään virallisia ilmoituksia. Aika on kuitenkin näyttänyt toteen sen, että kaikesta tästä taistelustaan hän selvisi voittajana.

Vysotski oivalsi elämän perusasiat ja toi ne selkeästi esiin runolauluissaan. Vuonna 2005 Vysotskista kertova näytelmä on pyörinyt Moskovan Taganka-teatterissa koko vuoden täysille katsomoille. Näytelmä oli esityskiellossa monta vuotta ennen glasnostia. Myös Vysotski-näyttelyitä järjestetään jatkuvasti muuallakin kuin Moskovan Vysotski-museossa. Viimeksi suuri näyttely pidettiin Moskovan Puškin-museossa.

Paitsi taiteellisena myös huomattavana yhteiskunnallisena vaikuttajana Vysotskilla tulee aina olemaan paikkansa Venäjän kulttuurihistoriassa.

Hienolla tavallaan Vysotski kehottaa meitä tarttumaan omaan elämäämme, esittämään elämässämme pääroolia. Omalla elämäntyöllään Vysotski avaa meille polun kulkea.

 

 

                                  

 

Hallitus vuonna 2017

Puheenjohtaja                 Riikka Porkola

Varapuheenjohtaja           Petri Rajala

Sihteeri                              Mihail Ionin

Varainhoitaja                     Leena Mäkipää

Jäsenet                              Helvi Porkola

                                          Niilo Suojama

                                          Jyrki Nurmi

                                          Kari Laine