Esittelyssä Venäjän kielen oppimispelit

Venäjän opiskelua voi lähestyä nyt myös pelaten. Monelle se onkin toimivampi ratkaisu kuin kielioppirakenteiden pänttääminen kirjoista. Pelit ja erilaiset pelilliset sovellukset sopivat hyvin myös kielitaitojen verestämiseen, vaikka venäjän matkaa ennen. Mistä siis voisi aloittaa? Tässä muutama esimerkki.

Hamstraajat http://www.hamstraajat.fi/

Hamstraajat on suomalaisen Avellana Learning oy:n joukkorahoituskampanjan avulla vuonna 2016 julkaistu korttipeli venäjän oppimiseen. Pelin voi tilata maksua vastaan verkosta, ja siitä on saatavilla myös tulostettava PDF-versio. Pelin sivulta on ladattavissa myös suppeampi demoversio ilmaiseksi.

Pelissä eläydytään pula-ajan neuvostokansalaisen rooliin. Pelaaminen tapahtuu venäjän kielellä ja siinä harjoitellaan sanoja, peruskohteliaisuuksia, kysymyksiä, lukuja ja värejä sekä hieman kielioppia helposti omaksuttavassa muodossa. Pelaajat pyrkivät “hamstraamaan” itselleen neljän kortin värisuoria neuvostokansalaiselle tutuista hyödykkeistä.

Peli sopii yhtä lailla venäjää opiskelleille kuin täysin ummikoillekin. Kyrillisiä kirjaimia ei tarvitse osata, eikä taitotaso vaikuta mahdollisuuksiin pärjätä pelissä. Pelaajia mahtuu mukaan 3-8 ja pelin kestoa on mahdollista muokata.

Peli on hauska, kiinnostava ja opettavainen. Pelin mekaniikka muistuttaa hieman “hullunkuriset perheet”-peliä, sillä erotuksella, että pelaajat kyselevät toisiltaan haluamiaan kortteja. Ihan niin yksinkertaisesti pelaaminen ei kuitenkaan käy, vaan pelaamisessa tarvitsee myös strategiaa ja hyvää muistia (tai muistiinpanoja). Kokeneista pelaajista koostunut testiryhmä antoi Hamstraajille hyvät arvosanat ja vaati vielä toista pelikierrosta. Neuvostoaikaiset erikoisuudet tarjosivat kevennystä ja kurkistuksen menneeseen maailmaan.

Testiryhmä piti pelistä kovasti siitä huolimatta, että pelaajien venäjän taitotaso vaihteli nollasta useiden vuosien opiskeluun. Pelin vahvuuksia on että taidoiltaan eritasoiset opiskelijat voivat pelata sitä yhdessä. Säännöt ovat helposti omaksuttavat mutta tarjoavat haastetta peleistä pitäville. Substantiivien ja adjektiivien taivutus tarjosi hyvää kertausta myös kokeneelle kielenpuhujalle.

Pelaamisen jälkeen pelaaja pystyy todennäköisesti asioimaan venäläisessä “lafkassa” ja pyytämään ainakin konvehteja, postimerkkejä ja mehua. Siihen oppiminen sitten jääkin, sillä kehitysmahdollisuuksia peli ei tarjoa. Uusia sääntöjä mukaan ottamalla peliä on kuitenkin mahdollista itse varioida, esimerkiksi kiinnittämällä huomiota oikeaan kielioppiin ja lausumiseen. Joka tapauksessa Hamstraajat tarjoaa ennen kaikkea hauskan pelillisen ja sosiaalisen oppimistilanteen, joka ei tunnu oppitunnilta tai tehtävien tekemiseltä. Harvoin kielen oppiminen tapahtuu niin mukavissa tunnelmissa kuin tätä peliä pelatessa. Sopii pelattavaksi luokkahuoneen lisäksi vaikka venäjän junamatkalla ja siellä tekijöiden mukaan pelin idea on alun perin syntynytkin.

Erityismaininta täytyy antaa vielä Hamstraajien kauniista visuaalisesta designista. Visuaalinen ilme on sekoitus slaavilaista romantiikkaa ja hauskoja piirroksia. Testiryhmä jäi kaipaamaan vielä roolikortteja, jotka ilmaisevat pelaajien itselleen valitseman ammatin. Kuvittaja Saini Launosen piirtämät suloiset hamstraajahahmot ovat saatavina sentään postikortteina.

Duolingo https://www.duolingo.com/

Duolingo on ilmainen verkkopohjainen kielenoppimispeli mobiililaitteille (Android, iOS, Windows Phone) ja sitä voi käyttää myös tietokoneella. Duolingo sopii hyvin esimerkiksi matkakäyttöön puhelimella pelattavaksi. Se on saatavissa 23 kielelle, mukaan lukien venäjä. Suomea ei Duolingon kielivalikosta kuitenkaan ainakaan toistaiseksi löydy.

Aluksi sovellus testaa käyttäjän taitotason pienellä testillä, ja siitä eteneminen alkaa. Aihealue kerrallaan käyttäjä suorittaa tehtäviä, jotka muistuttavat oppikirjoista tuttua tyyliä.  Peli opettaa kielioppirakenteita ja sanastoa. Pelin idea on, että sitä pelataan päivittäin 5-20 minuuttia parempien pisteiden (ja paremman oppimisen) saavuttamiseksi. Sovellus sopii itsenäiseen opiskeluun, taitojen kertaukseen ja sopii kaikille taitotasoille.

Duolingosta on myös koulukäyttöön tarkoitettu versio, missä opettaja voi seurata oppilaidensa aktiivisuutta ja edistymistä.

Hämmästyttävää kyllä, peli tosiaan on ilmainen ilman mainoksia. Tosin maksullinen vaihtoehto löytyy, ja lahjoituksilla voi keventää pisteissä tulevia miinuksia, mikäli päivittäinen pelaamisrutiini rikkoutuu.

Visuaalisuudesta peli ei saa pisteitä, sillä se on kokonaan tekstipohjainen joitakin kuvakkeita lukuunottamatta.

Miinuksena Duolingossa on todellisen pelillisyyden vähyys. Se ei ole varsinaisesti peli, vaan sähköinen tehtäväkirja. Kuitenkin pisteytysjärjestelmä ja etenemisen tuntu koukuttaa helposti tekemään tehtäviä päivittäin. Mitään vuorovaikutteisuutta muiden opiskelijoiden kanssa peli ei tarjoa. Myös itse kielen puhumisen harjoittelu jää vähäiseksi tehtävätyyppien keskittyessä lukemiseen, kirjoittamiseen ja kuullun ymmärtämiseen. Duolingossa ei ole toistaiseksi suomalaista käyttöliittymää, eli opiskelu vaatii englanninkielen taitoa.

Play and learn languages http://playandlearn.co/

Pelaa ja opi kieliä - sovellus on oppimisympäristö, joka tukee eri kielten oppimista tekstin, kuvien ja äänen avulla. Kieliä on tällä hetkellä 24, mukaan lukien venäjä ja suomi. Sovellus toimii suomen kielellä ja soveltuu iPhone, iPad and Android-alustoille.

Sovelluksessa on erilaisia harjoituksia ja pelejä, joilla voi muun muassa arvuutella oikeaa sanaa kuvien avulla, harjoitella sanan ääntämistä tai treenata kirjoittamista. Kuvat, äänet ja pelillisyys tukevat erilaisia oppijoita. Tämä sopii myös lapsille.

Sovellus kannustaa päivittäiseen oppimiseen ja siinä on etenemiseen perustuva palkitsemisjärjestelmä.

Mondly - Opi venäjää ilmaiseksi https://www.mondlylanguages.com/

Opi venäjää ilmaiseksi -sovellus tarjoaa lukemis- kuuntelu-, kirjoitus-, ja puhetehtäviä. Mukana on sanakirja, verbien taivutusohjelma ja puheentuntunnistus. Opetus keskittyy venäjän puhumisen ja keskustelun opetteluun. Sovelluksesta on myös suomen opetteluun sopiva versio. Sovellus toimii Android- ja iPhone-puhelimissa. Käytön voi aloittaa ilmaiseksi ja premium-versio on saatavilla maksusta.

Opi Venäjää ilmaiseksi on keskustelupainotteinen taskukokoinen kielikurssi. Sovellus on edellisiä aikaavievämpi, sillä se etenee 45 minuutin oppitunneissa. Toisaalta se mahdollistaa tehokkaan oppimisen ja opettaa suoraan käyttökelpoisia ilmaisuja. Sovellus mukautuu käyttäjän tarpeisiin ja mieltymyksiin. Yhteisöllisyyttä sovelluksessa edustaa pistekilpailu ystävien kanssa. Mondlyn ehdoton vahvuus ovat puhetehtävät puheentunnistus-ominaisuuden avulla ja käyttökelpoisen keskustelutaidon opettelu.

Muita kielenoppimiseen tarkoitettuja pelejä 

Lisää löydät muun muassa Kielipelittää-sivun kattavasta listasta
https://kielipelittaa.wordpress.com/vinkit-venaja/

Kaisa Vainio
Kaisa on Venäjän- ja Itä Euroopan asiantuntija, kulttuuriantropologi ja vapaa toimittaja.