Harmaat toverit

Venäjä on ollut aina suuri tupakkamaa, tupakoitsijoita on paljon. Savukkeet ja pillitupakka ovat olleet hinnaltaan naurettavan halpoja. Tupakointi on ollut varsinainen kansanhuvi ja kaikkien sosiaalinen tapa kuluttaa aikaa.

Venäläisistä miehistä tupakoi 60 % ja naisista 24 %, mikä on ylivoimaisesti suurin luku eurooppalais-ten naisten keskuudessa. Tupakan vaarat kansanterveyteen ovat ilmiselvät ja ihmisten odotettavissa olevaa elinikää halutaan parantaa puuttumalla tupakointiin ja sen vaaroihin. Tiedottamista tupakoinnin vaaroista on selvästi lisätty ja niistä puhutaan entistä enemmän julkisuudessa. Tiedottaminen on monen mielestä kaksiteräinen miekka ja Terveysministeriön kampanjointi tupakointia vastaan on vain uusi juoni sumuttaa kansalaista, monet eivät usko propagandistiseen tiedottamiseen. Kuulen sangen usein puhuttavan tupakoinnista edelleen sosiaalisena tapahtuma työkavereiden, naapureiden ja tuttavien kesken. Valistuksen edistyessä, sen vastustajien rintama vahvistuu ilmiselvästi.

Savukerasioihin ovat ilmestyneet varoitustekstit ja -valokuvat. Vastavetona tupakan ystäville myydään savukerasioiden koristeellisia nahkakoteloita, jolloin näkyvistä häviävät varoitustekstit ja kuin valokuvatkin.

Savukerasian hinnat liikkuvat suomalaisen mittapuun mukaan alhaisella tasolla noin 40 - 85 RUB tietämillä (valuuttakurssilla 1 € = 72 RUB hinta voidaan haarukoida 0,55 € -1,18 € väliin).
Ravintolat, majoitusliikkeet, rautatie- ja lentoasemat ovat jo savuttomia. Tupakointirajoituksia noudatetaan julkisilla paikoilla, mikä on hyvä. Ravintolaviihtyvyys ja mukavuus hotelleissa ovat ensiluokkaisia. Tupakkayhtiöt eivät voi sponsoroida urheilutapahtumia, julkisia tilaisuuksia. Kaikenlainen savukkeiden, sähkötupakan ja tupakkatuotteiden mukaan luettuna nuuska ja nenätupakka, mainonta on voimakkaasti rajoitettua. Venäjällä savukkeiden hintaa on nostettu viimevuosina ja mainos- sekä myyntirajoitukset ovat astuneet kuvaan.

Kaupoissa ja tupakkaliikkeissä savukkeet eivät saa olla esillä vaan ne tulee säilyttää suljetussa kaapissa. Tupakkateollisuus yrittää lyödä kapuloita rattaisiin herkeämättä ja koettaa edistää nuorten tupakointia hienona sekä tyylikkäänä tapana. Naisille suunnataan mainoksia tyyliin ”hyvää hienoa ja eleganttia naisten tupakkaa…”

Tupakkatuotteita ei saa myydä alle 18-vuotiaille. Kaikissa kauppaliikkeessä savukkeita ei ole edes myytävänä. On myös kokonaisia kauppaketjuja, joissa tupakkaa ei myydä lainkaan. Niissä puodeissa, joissa tupakkaa myydään on kalustuksena harmaat teräskaapit. Niitä nimitetään puhekielessä ”harmaiksi tovereiksi taikka harmaaksi kaveriksi.” Asiakas pyytää kaapin kyljessä olevan hinnaston mukaisesti haluamaansa tupakkamerkkiä.
Ne nuoret, joiden ikä ei vielä riitä savukkeiden ostoon, eivät näe ostorajoituksia ongelmana. Nuoret sanovat täysi-ikäisen kaverin hakevan savukkeita kaupasta taikka lähes kaikkien kauppaliikkeiden lähettyvillä pyörii ”kilttejä ja avuliaita mummoja, jotka poikkeavat pientä korvausta vastaan asioimaan kaupassa tehden vain yhden ainoan ostoksen - savukerasian.” Tupakan ostosta kaupan ulkopuolella ei puhuta sanakaan, nuori pyytää mummelia käymään kaupassa harmaan kaverin puheilla. Ja se oli sitten siinä, rajoitukset, valistus ja savukkeiden hinnankorotuksille taidettiin näyttää pitkät…

 

Kommentit

Valistus etenee Venäjällä

Valistus etenee Venäjällä myös, vaikka vielä edellisen mukaan enemmistö tupakoi. Koulujen lähellä myös meillä Suomessa näkee, miten liian monet alaikäiset koululaiset tupakoivat ja pummaavat toisiltaan "röökiä" koulun alueen ulkopuolella. Terveystieto ei pure yhtä hyvin kuin elokuvien piilomainonta. Ilman tupakkaa nauttii puhtaasta ilmasta, ruuan mausta ja elämästäkin pitempään.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.