Kansainvälinen kulttuuriperinne jatkuu

Suomi-Venäjä-Seuran Jämsänkosken yhdistys järjesti Jämsän Vitikkalan koulun salissa merkittävän kulttuuritapahtuman. 30.1.2016 jämsäläisille ja Jämsän seudun vieraille oli tarjolla perinteinen lasten ja nuorten Talvikarnevaali-Suomi-tapahtuma.

Kyseessä on jo 10 vuotta jatkunut perinne. Karnevaali on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2006 ja ajan mittaan Jämsässä on esiintynyt tuhansia muusikoita ja taiteilijoita Suomesta, Venäjältä, Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Kiinasta. Karnevaalin alkuunpanijat ovat Jämsän Gasthaus ja Vivat talent - pietarilainen kulttuurijärjestö. Myöhemmin tapahtuman järjestämiseen ovat osallistuneet myös Suomi-Venäjä-Seuran Jämsänkosken yhdistys ja Jämsän kaupunki.

Itse festivaali on vuosien mittaan laajentunut huomattavasti. Nykyisin talvikarnevaalin lisäksi järjestetään sekä kesä- että syyskarnevaalit.
Tänä vuonna tapahtumaan saatiin uusi osanottaja: Jyväskylässä toimiva Venäjänkielisten yhdistys Feniks.

Yhdistyksen jäsenet järjestivät festareiden aikana teetarjoilun ja toivat lahjoja kaikille esiintyjille. Myös jyväskyläläisen Studio Mixin laulajien Eleonora Voinovan ja Anna Maslovan esitykset jäivät yleisön mieleen.

Vuoden 2016 Talvikarnevaaliin osallistui kymmeniä muusikoita, laulajia ja tanssijoita Pietarista, Saratovista, Toljatista ja Jyväskylästä. Siitä huolimatta, että Venäjän taloudellinen tilanne on vaikea ja venäläisten turistien määrä Suomessa on huomattavasti laskenut, kulttuuritapahtuma houkuttelee Jämsään yhä enemmän uusia nuoria lahjakkuuksia kaikkialta Venäjältä.

Konsertti oli todella mahtava ja korkeatasoinen ja kaikki esiintyjät saivat tuomaristolta palkintoja. Korkein palkinto, karnevaalin Grand Prix lähti Ladagradiin eli Toljattiin. Tämän kaupungin Samotsvety- eli Jalokivet-tanssiyhtyeen esittämät perinteiset venäläiset tanssit olivat todella korkeatasoisia. Itse asiassa toljattilaisten esittämästä Kalinkasta tuli koko Talvikarnevaalin huippuhetki.

Rudolf Koivisto
Kuvat: Nikita Kotchanov