Kazakstan on maa, jossa itä ja länsi kohtavaat/ Казахстан - страна, где встречаются Восток и Запад

Kazakstan on suuri maa, jolla on rikas historia ja joka sijaitsee Euraasiaa keskellä. Kazakstanilla on valtava pinta-ala ja suhteellisen pieni väestö - noin 18 miljoonaa asukasta. Mitä ihmisille tulee mieleen, kun he ajattelevat Kazakstania? Varmaankin, mieleen tulee Neuvostoliitto, erämaa ja kameli kävelemässä kadulla. Nyt tahdon murtaa myytit.

Aikaisemmin Kazakstanin alue oli paimentolaisheimojen koti ja se kattoi ison osan Silkkitien alueesta. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen maa on kehittynyt nopeasti, kiitos presidentti Nazarbajevin ulospäin suuntautuneen politiikan. Esimerkiksi, Astana on uusi pääkaupunki ja liiketoiminnan, kulttuurin ja teollisuuden kehittämisen tulevaisuuden keskus. Siksi kazakstanilaiset eivät pidä siitä, että maa mielletään Keski-Aasiaksi, koska se ei tee oikeutta viimeisten vuosien saavutuksille. 

Kazakstan on maisemaltaan monipuolinen ja sieltä löytyy lähes kaikkia alku-aineita. Kazakstanin maaperässä on öljyä, hiiltä, uraania sekä eri metalleja. Etelä-Kazakstanissa lähellä Almatya on suuria vuorenhuippuja kun taas Sary-Arkan laajat arot antavat tilaa mielikuvitukselle ja luovuudelle. Jokaisen, joka rakastaa talviurheilua, kannattaa käydä Medeulla, joka on talviurheilukeskus lähellä Almatya. Turistien on ehdottomasti syytä uida smaragdinvihreissä järvissä jollainen on Balhash-järvi. Sen ainutlaatuisuus on, että puolet järvestä on makeaa ja toinen puoli suolaista vettä. Tutkijat eivät ole osanneet selittää tätä ilmiötä.

Tässä hienossa maassa kaikki vuodenajat ovat erilaisia. Keski- ja pohjoisosassa maata talvi on luminen ja kylmä, ja se voi kestää neljä tai viisi kuukautta. Mielestäni Kazakstan on auringon ja loputtoman sinitaivaan syntymäpaikka, jopa talvella. Keväällä omenapuut kukkivat ja sitten tulee kuuma ja kuiva kesä, jossa on nopeat muutokset päivän ja yön lämpötilassa sekä vapauden ja muutoksen tuuli. Syksy saapuu hitaasti ja tuo mukanaan luomuhedelmät, -marjat ja -vihannekset.  

Ei ole epäilystäkään siitä, että ihmiset Kazakstanissa ovat kovia juhlijoita. Kaikkiin juhliin kuuluu besbarmak - se tarkoittaa kansallista ateriaa "viisi sormea". Se on valmistettu erilaisista lihoista kuten naudan, lampaan tai hevosen lihasta, tai harvinaisissa tapauksissa kamelin lihasta, ja tarjotaan taikinan päällä sipuli seuranaan. Kazakstan on maailman johtava viljan ja jauhojen vientimaa, luultavasti siksi, että Kazakstanin leivällä on hämmästyttävän rikas maku ja rapeaa kuori. Ihmisten elämässä teeperinteillä on oma erityinen paikka. Kazakstanilaiset ovat eräitä kovimmista teen juojista – 1,5 kiloa henkeä kohti vuodessa. Huomio! Jos Kazakstanilainen kutsuu sinut kylään teelle, sinulle tarjotaan myös ruokaa ja erilaisia makeisia.

 

Aina kun saavut Kazakstaniin, sinusta huolehditaan ja vieraanvaraisuus on tärkeimpiä kansallisominaisuuksia. Kunnioitus vierasta, vanhempia kohtaan, rauha ja suvaitsevaisuus ja muodostavat perustan Kazakstanin yhteiskunnassa. Erikoista on se, että niin muslimien kuin kristittyjen juhlia vietetään virallisesti. Ilmiselvästi tämän maan yli 100 kansallisuutta asuvat rauhassa ja harmoniassa. Yleensä Kazakstanissa suuresti arvostetaan ystävällisyyttä ja perhesiteitä.  Monet pystyvät mainitsemaan kantaäitinsä aina seitsemänteen sukupolveen. Perhe ja koti ovat elämän tarkoitus lähes jokaiselle kansalaiselle.

Jos minua pyydetään kertomaan, mitä Kazakstan merkitsee, sanoisin, että tämä on paikka, jossa itä ja länsi kohtaavat.

Oletko kiinnostunut Kazakstanista ja haluatko oppia elämästä ja kulttuurista tässä ainutlaatuisessa maassa? Tule Kazakstan-iltaan 20.3.2017 klo 18.00 Tampereen Metson pääkirjastossa! Tervetuloa!

Kirjoittaja: Yuliya Trubachyova

Suomi-Venäjä Seuran harjoittelija

 

Казахстан – страна с богатой историей, расположенная в самом сердце Евразии, с огромной площадью и относительно небольшой численностью населения - примерно 18 миллионов человек. Что же людям приходит на ум, когда они думают о Казахстане? Наверняка и у вас возникла мысль о Советском Союзе, пустыне и верблюдах, гуляющих по улице. И прямо сейчас я развею этот миф.

В прошлом, территория Казахстана была родиной кочевых племен и занимала солидный отрезок Великого Шелкового Пути. После распада СССР, Республика достаточно быстро встала на ноги, благодаря многовекторной политике нашего главы государства. Например, Астана – город будущего, где развивается бизнес, культура и промышленность. Поэтому казахи не любят ассоциаций с центральноазиатскими странами, ведь это значительно принижает их достижения за несколько предыдущих лет.

Земля казахов пестрит изобилием ландшафта и содержит в себе почти все элементы таблицы Менделеева. Казахстанские недра оснащены нефтью, углем, ураном, а также цветными и чёрными металлами.  Величие горных вершин на юге Казахстане, вблизи Алматы, покоряет своей красотой, а просторные степи Сарыарки дают волю фантазии и порождают творчество. Пожалуй, каждому человеку, любящему зимние виды спорта, захочется посетить Медео – высокогорный спортивный комплекс, также находящийся в Алматы. Туристам однозначно стоит искупаться в изумрудных озерах, таковым и является озеро Балхаш. Его уникальность заключается в том, что половина водоема состоит из пресной воды, а другая половина - из соленой. Ученые до сих пор не могут объяснить этот феномен.

В этой чудной стране ярко выражены все времена года. В центральной и северной части страны зима снежная и суровая, и может длиться от четырех до пяти месяцев. На мой взгляд, Казахстан – родина солнца и бескрайнего голубого неба, даже в зимнее время года. На смену цветущей весне с распускающимися яблонями, приходит жаркое и сухое лето, с резкими перепадами температур дня и ночи, ветром свободы и перемен. Осень же наступает постепенно, обволакивая своим очарованием и изобилием фруктов, ягод и овощей, выращенных в естественных условиях.

Несомненно, что народ в Казахстане очень любит застолья и празднества. Ни один праздник не состоится без бешбармака, что в переводе означает «пять пальцев». Его готовят из разных сортов мяса - говядины, баранины или конины, и в редких случаях - верблюжатины, c добавлением теста и лука. Казахстан лидирует в мире по экспорту зерна и муки, и наверно поэтому казахстанский хлеб обладает изумительным насыщенным вкусом, весь в золотистых крапинках и с поджаристой корочкой. Особое место в жизни народа занимает чайная традиция. Потребление чая жителями Казахстана одно из самых высоких в мире - 1,2 килограмма в год на человека. Знайте, что если казах пригласил вас в гости на чай, то будет предложено несколько блюд и множество сладостей.

Когда бы вы ни прибыли в Казахстан, вы будете окружены заботой и гостеприимством, так как это основные национальные черты. Уважение к гостям, старшим, миролюбие и терпимость и есть основа казахстанского общества. Особенностью является и то, что официально празднуются,  как мусульманские праздники, так и христианские. Видимо поэтому в этой стране проживают в мире и согласии более 100 национальностей. Вообще в Казахстане очень ценятся дружественные и родственные связи. Многие с легкостью могут назвать своих предшественников до седьмого колена. Семья и домашний очаг является смыслом жизни почти для каждого гражданина.

Если бы меня спросили, что такое Казахстан, то я сказала бы, что это место где встречается Восток и Запад.

Заинтересовались Казахстаном и хотите узнать о жизни и культуре этой уникальной страны? Ждем вас в Метсо - главной библиотеке Тампере 20.3.2017 в 18.00! Добро пожаловать!

Автор: Юлия Трубачёва

Практикант Общества «Финляндия-Россия»