Kesän tunnelmia Suomen venäläisten taiteilijoiden töissä

Savonrannan Piippuhallilla oli menneenä 2016 kesänä esillä Suomen venäläisten taiteilijoiden töitä, kuten edellisenä kesänäkin.  Näyttelyn järjesti Suomi-Venäjä-Seuran Savonlinnan osasto yhteistyössä Suomen venäläisten taiteilijoiden liiton (Triadan) ja Savonlinnan kaupungin kulttuuritoimen kanssa.

Taiteilijatiimiin kuului sekä ammattilaisia että harrastajia Suomesta, Viipurista ja Pietarista. Triadan mukaan eri taiteilijoiden osallistuminen korostaa taiteen rajanylittävää merkitystä, pyrkii löytämään yhteisiä kontaktipintoja ja edistämään ihmisten keskinäistä ymmärrystä ja hyvää tahtoa. Näyttelyn taiteellisena kuraattorina toimi Olga Kopeina, joka itse on opiskellut Viipurissa ja Pietarin taideakatemiassa. Triada on perustettu vuonna 1998. Jäsenyyden edellytyksenä on ammattitaitoisuus ja aktiivinen työn tekeminen.

Näyttelyssä oli esillä erilaisia taidetyylejä ja suuntauksia. Nähtiin maalauksia, grafiikkaa ja käsitöitä. Näyttely esitteli yli 130 teosta, joiden tekniikat vaihtelivat akryylistä ja öljyväreistä paperimassaveistoksiin ja kollaaseihin. Tyylejä oli perinteisestä kokeelliseen.

Kopeinan mukaan taiteilijat ovat pyrkineet raikkaan värimaailman kautta välittämään kävijöille kesäisen kirkkaan ja optimistisen tunnelman. Näyttely saikin hänen mukaansa alkunsa Suomen ihanista kesämaisemista, joissa nautitaan auringon lämmöstä, järvien sinisistä vesistä ja iloitaan auringon väreistä.

Piippuhallin kaksi näyttelysalia, entisen sahan hallit, ovat avarat ja vaaleat. Kaupunki on kunnostanut ne juuri tällaisia tapahtumia varten.  Vieraskirjan mukaan näyttelyn näki 356 kävijää, joukossa paikallisia, mökkiläisiä ja turisteja. Kävijät olivat yleisesti näkemäänsä tyytyväisiä. Näyttelyn valvojalta sai taiteilijoiden yhteystiedot – joitakin teoksia oltiinkin kiinnostuneita ostamaan. Paikallisesti erityisen antoisaa oli, että Savonrannan koululta kävi ryhmiä näyttelyä katsomassa. Kävipä yksi päiväkotiryhmäkin.

Suuri osa vierailijoista oli kiinnostunut myös näyttelytilan historiasta ja kiitteli paikkaa. Itse Piippuhalli, järvimaisemat ja muu ympäristö Savonrannalla ovatkin näkemisen arvoisia. Vuokalan saha on perustettu jo vuonna 1774. Myös läheinen Vuokalan mylly (perustettu 1860- luvulla) kosken rannalla kannattaa katsoa. Nykyinen saharakennus vuodelta 1937 on puukäsityön mestarinäyte.

Kirsti Kurki

(valokuvat Kirsti Kurki, paitsi Vuokalan mylly)