Laivalla Viipuriin

Olen matkustanut aika monella tapaa Venäjälle: junalla, autolla, linja-autolla, lentäen ja laivalla. Viime joulukuussa testasin myös viisumivapaan risteilyn Pietariin, mikä oli hyvä ja helppo kokemus. Tänä kesänä juolahti siis päähäni kesälomareissuja suunnitellessani, että millainenhan olisi viisumivapaa miniristeily Viipuriin. Ja hyvähän se oli, mutta väsyttävä, niin kuin päivän reissut aina.

Laiva lähti aamulla 7.45 Lappeenrannasta ja Viipurissa olimme perillä n. klo 14. Aikataulun mukaan meidän olisi pitänyt olla siellä jo klo 13, mutta muusta laivaliikenteestä johtuen pääsimme perille myöhässä. Se oli tietenkin harmillista, koska Viipuriin aikaa oli varattuna vain parisen tuntia, koska laiva lähti takaisin jo klo 16.15. Siispä nopeasti rajamuodollisuuksiin ja kaupungille! Rajamuodollisuudet sujuivat suht. helposti, eikä muita papereita tarvinnut täyttää kuin kaikille pakollinen maihinnousukortti.

Onneksi olen käynyt Viipurissa muutaman kerran, niin tiesin, mistä kaupasta löytyy mitäkin. Ruokakaupassa pitää aina käydä ostamassa keksejä, sipsejä, rasvoja, kynsilakkoja, luomivärejä, joitain karkkeja, olutta sekä venäläistä kuohuviiniä. Kauppahalli on myös yksi pakollisista käyntikohteista, ja minulla on siellä oma luottomyyjäkin, joka muistaa minut jo entuudestaan, ja antaa karkeistaan hyvän alennuksen. Kauppahallista kannattaa siis ehdottomasti ostaa kilohinnalla iso säkki karkkia (5-6 €/kg). Kauppahallin edessä on muutama torimyyjä, joilta voi ostaa käsitöitä kotiin viemisiksi. Minä ostan yleensä villasukkia ja pellavaisia laudeliinoja. Viimeksi ostin varastoon kolme isoa laudeliinaa neljän euron kappalehinnaltaan. Niitä on kiva ottaa tuliaisviemisiksi kyläpaikkoihin tai antaa sukulaisille esim. joululahjoiksi.

Laiva kulkee Lappeenrannasta Viipuriin Saimaan kanavaa pitkin, jonka korkeusero merenpintaan on 76 metriä. Kanava on porrastettu kahdeksalla sululla. Korkein suluista on 12,7 metriä ja matalin vain 5,5 metriä. Nykyinen kanava on n. 43 km pitkä ja se sijaitsee puoleksi Suomen ja Venäjän alueella. Risteily yhteen suuntaan kestää 5,5 tuntia, mutta menomatka on mukava, kun sulkuja tulee suhteellisen tasaiseen tahtiin ja niissä kulkeminen on jännittävää. Takaisintulomatkalla kanssaristeilijät keskittyivät hauskapitoon ja lauloivat yhdessä laivalla esiintyvän trubaduurin kanssa lauluja baarissa, jolloin kotiin paluu sujui kepeästi.

Minä matkustin kahden pienen lapseni ja mieheni kanssa. Lapset oli otettu laivalla hyvin huomioon. Heille oli oma leikkihuone, jossa oli paljon leluja, kirjoja ja pelejä. Laivaemäntä organisoi paluumatkalla myös piirustuskilpailun, jossa kaikki osallistuneet lapset saivat palkinnot.

Laiva on melko pieni, mutta siihen mahtuu aurinkokansi, ravintola ja baari. Mikäli laivalla haluaa syödä kunnon ruokaa, niin kannattaa maksaa lounas ja illallinen jo tilausta tehdessä, koska ravintolaan on paljon halukkaita. Aterialla salaatit olivat maukkaita, leipä tuoretta saaristolaisleivän tyyppistä ja pääruokia oli kahta erilaista. Lapset huomioitiin myös ravintolassa kivasti, koska heille tarjottiin jälkiruuaksi jäätelöpuikot.

Viisumivapaa miniristeily on hyvä vaihtoehto esimerkiksi heille, jotka eivät ole ennen matkustaneet Venäjälle tai eivät halua maksaa viisumista extraa. Viisumivapaana voi olla Viipurissa myös öitä, jos palaa laivalla myös takaisin, jolloin kaupunkiin ehtii tutustumaan vähän paremmin. Vielä on kesää jäljellä, joten miten olisi miniristeily Viipuriin?

Maria Lepistö

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.