Luonnonkosmetiikkaa ja kirjakauppoja

Aito Pietari löytyy kuulemma sivukaduilta, sisäpihoilta ja hämyisistä kellareista. Itse otin marraskuisella matkallani riskin ja vietin yhden iltapäivän kaikkien neuvojen vastaisesti Pietarin pääkadulla Nevski prospektilla! Matka alkoi ja päättyi ruoan merkeissä, väliin mahtui monta mukavaa paikkaa.

Putkahdin keskustaan metron Pl. vosstanija/Majakovskaja-asemalta ja lähdin kulkemaan Nevskin oikeaa laitaa Gostinyi dvorille päin.

Šokoladnitsa-kahvila
Allegrossa kerrytetty nälkä vei voiton matkalaisesta heti guljailuretken aluksi. Kun näin Šokoladnitsa-ketjun kahvilan, valtasi minut tunne, että nyt on saatava heti syrnikejä ja kahvia! Annoin tunteen viedä mukanaan, eikä Šokoladnitsa tuottanut pettymystä tälläkään kertaa.

Natura Siberica -luonnonkosmetiikkaputiikki
Ihan vieressä oli sopivasti Natura Siberica -luonnonkosmetiikkamerkin oma liike. Natura Siberican tuotteissa käytetään Siperiassa kasvatettujen kasvien ainesosia. Nykyään osa tuotteista valmistetaan Virossa, jotta niitä olisi helpompi viedä muihin EU-maihin (näin ainakin myyjä kerran minua valisti). Itse olen havainnut tuotteet hyviksi, tällä kertaa mukaan tarttui edullisia ja hyväntuoksuisia kosteusvoiteita.

Posliinitehtaan liike
Lomonosovin kuuluisa posliinitehdas on muuttanut nimensä takaisin vallankumousta edeltäneeseen muotoon Keisarilliseksi posliinitehtaaksi. Tehtaan oma myymälä tuli vastaan matkaa jatkettuani. Tällä kertaa tyydyin vain katselemaan astioiden ja koriste-esineiden loistoa. Vielä 90-luvun lopulla rahtasin näitä Suomeen urakalla, kun kuuden hengen teeastiasto maksoi alle sata markkaa. Enää ei ihan niin halvalla pääse, mutta eivät hinnat silti päätä huimaa, kun ottaa huomioon, että astiastoon kuuluu kuppien ja lautasten lisäksi myös kaikenlaista tarjoiluun kuuluvaa rompetta.

Bukvojed-kirjakauppa
Matkalla vastaan tuli myös kaksi Bukvojed-ketjun kirjakauppaa, jumituin molempiin. Keskustan kirjakaupoissa huomioon on otettu vahvasti myös turistit: saatavilla on kaikenmoista Pietari- ja Venäjä-krääsää, seassa myös hyödyllisiä ja varsin kekseliäitä esineitä. Marraskuisella reissullani näin täällä jotain aivan ennenkuulumatonta: heijastimia! Niihin en ole ennen Venäjällä törmännyt muuten, kuin suomalaisten tuomina.

Dom knigi
Gribojedovin kanavan ylitettyäni sisäänsä suorastaan imaisi komea Singerin talo, jossa on se perinteisempi kirjakauppa Dom knigi. Tämänkin kaupan alakerrassa on paljon mukavaa lahjatavaraa. Sekä Bukvojedissa että Dom knigissä on hyvät postikorttivalikoimat, niitä valikoin mukaan tälläkin kertaa melkoisen nipun. Pietari on postikorttiasioissa selvästi Moskovaa edellä. Tarjolla on eri taiteilijoiden tekemiä Pietari-kortteja varmasti jokaiseen makuun, kun taas Moskovassa myydään lähinnä perinteisiä kuvia kaupungin nähtävyyksistä.

Kazanin katedraali
Singerin taloa vastapäätä on Kazanin katedraali jyhkeine pylväsrivistöineen. Toisin kuin Verikirkko ja Iisakin kirkko, toimii tämä edelleen ihan oikeana kirkkona. Ikonien ja mahdollisten kirkollisten toimitusten lisäksi sisällä voi ihmetellä mm. sotamarsalkka Kutuzovin hautaa. Suomalaisille Kutuzov on ehkä tuttu Tolstoin Sodasta ja rauhasta. Hän taisteli Napoleonin armeijaa vastaan 1800-luvun alussa, joten hänen hautansa on ympärillä on aiheeseen liittyvää esineistöä, kuten Ranskan armeijan lippuja ja valloitettujen kaupunkien avaimet. En käynyt tällä kertaa sisällä, mutta näytti siltä, että sisäänkäynti olisi siirretty edestä katsottuna rakennuksen oikealle puolelle.

Mamaliga-ravintola
Tämän lenkin jälkeen syrnikit eivät enää jaksaneet pitää nälkää, joten suuntasin Kazanin katedraalin takana olevaan kaukasialaiseen ravintolaan nimeltä Mamaliga. Pietarissa asuva kaverini oli onneksi tehnyt meille varauksen, sillä perjantai-illan kunniaksi moni muukin oli päättänyt lähteä ulos syömään. Tilaamamme georgialaiset ruoat olivat tosi hyviä! Mamaliga kuuluu Ginza-ketjuun, se ei ole ehkä niitä kaikkein autenttisimpia paikkoja. Kun jatkaa matkaa korttelin verran kauemmas Nevskistä, on kadun kulmassa jo seuraava georgialainen ravintola, joka on kuulemma tätä jo asteen georgialaisempi. Ehkä sivukujilta siis voisikin löytyä jotain aidompaa?

Mitkä paikat sinulle ovat jääneet mieleen Nevskiltä tai niiltä kuuluisilta sivukujilta?

Tiia Moilanen
@MoilanenTiia