Nukketeatteria kolmella kielellä Petroskoissa

Suomi-Venäjä-Seuran Itä-Suomen piirijärjestö koordinoi Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella teatterialan hanketta yhdessä Karjalan Kansallisen teatterin kanssa. Hankkeen tarkoitus on parantaa Karjalan Kansallisen teatterin näyttelijöiden suomen kielen taitoa ja tehdä teatteria tunnetuksi Suomessa.

Lokakuun lopussa 28.-31.10.2016 järjestettiin ainutlaatuinen teatterimatka Petroskoihin, johon otti osaa 34 teatterista kiinnostunutta matkalaista. Matka starttasi linja-autolla aikaisin perjantai-aamuna Kuopiosta ja ennen rajaa linja-auto täyttyi iloisesta puheensorinasta ja jännittyneestä odotuksesta päästä tutustumaan Petroskoin monipuoliseen teatterikenttään. Heti ensimmäisenä iltana suuntasimme illallisen jälkeen Kirovin Musiikkiteatterille katsomaan Sevillan parturi -oopperaa venäjän kielellä. Taitavat näyttelijät ja kauniit lavasteet valloittivat matkalaisten mielet ja oli hyvä mennä nukkumaan seuraavan päivän teatterielämyksiä odottamaan.

Lauantaina pääsimme heti aamusta tutustumaan Petroskoin kaupunkiin suomen kieltä taitavan kaupunkioppaan johdolla. Näimme kaikki merkittävät paikat parituntisen kierroksen aikana: Aleksanteri Nevskin tuomiokirkon, kaupungintalon, Otto-Ville Kuusisen muistopatsaan, jota petroskoilaiset kutsuvat leikkisästi kalavahdiksi, Aleksander Pushkinin patsaan, Äänisen rannan, lohijoen ja paljon muuta. Petroskoi on kaunis ja siisti kaupunki, johon viime vuosina rakennettu runsaasti uusia asuinrakennuksia, ostoskeskuksia ja supermarketteja. Petroskoihin kannattaa lähteä pullealla lompakolla, koska kaikkea kivaa ostettavaa löytyy paljon erilaisista matkamuisto- ja vaatekaupoista.

Lapset on huomioitu Karjalan tasavallan pääkaupungissa erityisellä tavalla. Erilaisia leikkipuistoja löytyy kaupungin keskustasta ja lapset pääsevät osallistumaan kulttuurielämään ihanissa nukketeattereissa. Kävimme tutustumassa Pieni maa -nukketeatteriin, jossa lapsille esitetään nukketeatteriesityksiä ja järjestetään erilaisia työpajoja. Lapset pääsevät ihastelemaan Pienessä maassa miniatyyrikyliä, joissa peikot, keijut ja erilaiset eläimet elävät. Maa on tehty todella hienosti ja se on täynnä pieniä yksityiskohtia ja aikuisetkin viihtyvät pidemmän tovin, lapsista puhumattakaan, tutkimassa kylien elämää.

Näimme Pienessä maassa Boris Kudrjavtsevin Taikasana-nukketeatteriesityksen suomen kielellä. Boris vetää yhden miehen nukketeatteria ja esittää kaikki roolit, hoitaa musiikit, tekee lavasteet ja valmistaa sympaattiset nuket. Boris on usein käynyt esiintymässä myös Suomessa suomalaisille ja venäläisille lapsille.

Jotta matka ei menisi vain muiden esitysten katsomiseksi, niin pääsimme osallistumaan kahden Karjalan Kansallisen teatterin näyttelijän, Slavan ja Olgan, ilmaisutaidontyöpajaan. Saimme hyviä vinkkejä muistin, koordinaatiokyvyn ja ryhmätyön parantamiseksi. Tekemämme harjoitukset ryhmäyttivät porukkaa todella kivasti ja itsekin nautin tehtävien tekemisestä, vaikka yleensä jännitän tällaisia luovia työpajoja, heittäytymistä ja näyttelemistä.

Illalla oli vuorossa nukketeatteria karjalan kielellä. Nukketeatteri Sisilisko esitti meille esityksen Kuin akat muzikan juattih ja esitykseen osallistui myös Karjala-tanssiryhmä ja kansansoittimia soittavia muusikoita. Paikalla oli meidän lisäksemme myös paikallista väkeä, olihan esitys ensi-illassa.

Sunnuntaiaamu valkeni kirkkaana, ja vaikka matkanjohtaja olikin hieman myöhässä aamun touhuista Suomessa käännetyn talviajan ja automaattisesti kääntyvien puhelinten kellojen takia, niin Karjalan Kansallisessa Nukketeatterissa viimeistään heräsi nauttimaan venäjänkielisestä esityksestä. Esitys pohjautui Tshukovskin satuun, jossa muistutetaan lapsia peseytymisen tärkeydestä, jotta makkaraleivät eivät säikähdä ja juoksentele karkuun kurakäsien lähestyessä ruokapöydässä. Esityksen jälkeen tapasimme teatterin johtajan, joka kertoi meille, että myös tämä teatteri on käynyt kiertueille Suomessa. Valtio tukee teatteria vuosittain 11 miljoonalla ruplalla, mutta lipputuloista teatteri saa vielä 7 miljoonaa ruplaa omaan toimintaansa. Esityksiä on kymmeniä joka vuosi ja yhden esityksen valmistumiseen menee 2-3 kuukautta, mikä on todella nopeaa, kun miettii, että jokainen esityksen nuket tehdään käsityönä. Pääsimme tutustumaan myös kulissien taakse teatterin nukkeihin. Näimme millaisilla erilaisilla tekniikoilla nukkeja valmistetaan, ja todella yksityiskohtaiset nuket viehättivät kaikkia.

Lauantai-päivä huipentui hankkeemme esityksen ensi-iltaan Karjalan Kansallisella teatterilla. Tarja-Liisa Qvintuksen ohjaama Kun on tunteet -näytelmä koostuu neljästä Maria Jotunin ja yhdestä Aleksis Kiven näytelmästä. Matkallamme oli mukana myös Ari Järvinen, joka oli säveltänyt esitykseen musiikin. Esitys itketti, nauratti, vihastutti ja ihastutti. Näyttelijät suoriutuivat hienosti esityksistä suomen kielellä. Edellisellä viikolla hankkeemme lähetti suomen kielen opettaja Minna Sorrin pitämään näyttelijöille suomen kielen tunteja ja osasta näyttelijöistä ei kyllä huomannut heidän äidinkielensä olevan jokin muu kuin suomi.

Vaikka päivä oli ollut pitkä, niin illalla jokainen jaksoi tulla kuuntelemaan Sattuman konserttia Studiya-ravintolaan. Sattuma esittää kappaleita suomen, karjalan ja venäjän kielillä ja käyttää musiikissaan myös kansansoittimia. Paikalla oli runsaasti myös paikallista väkeä ja viimeisen kappaleen yhtye esitti yleisön kanssa. Laulu raikui iloisilla kasvoilla!

Maanantaina koitti kotiinlähdön aika, mutta ennen siirtymistä bussissa istumiseen, kävimme tutustumassa Sergei Proninin johdolla Petroskoin Valtiollisen konservatorion teatterikoulutukseen. Sergei oli tuonut mukanaan koulutusohjelman opiskelijoita, jotka esittivät meille kaksi katkelmaa heidän valmistelemastaan Uusi Kalevala -esityksestään. Muutamat matkalaiset olivat todella kiinnostuneita teatterikoulutuksesta Petroskoissa, joten toivotaan, että he löytävät tiensä Äänisen rannalle ja mahdollisesti myös tulevaisuudessa Karjalan Kansallisen teatterin lavalle.

Maria Lepistö

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.