Pietarin banjoissa

VenäjänMatkojen järjestämällä Pietarin sauna- ja avantomatkalla (16.–19.1.2016) tutustuttiin kolmeen banjaan ja sekä ortodoksien loppiaiseen kuuluviin avantorituaaleihin.  Lauantaina, ensimmäisenä iltana suuntasimme Kruglije banieen, joka sijaitsee lähellä Ploštšad Mužestvan metroasemaa (Karbyševa 29a). Nimensä mukaan banja oli iso pyöreä rakennus, jonka keskellä oli lämminvetinen, höyryävä ulkoilma-allas.

Banjassa voi valita joko yleisen puolen, miniluksuksen tai luksuksen. Otimme 400 ruplaa/tunti maksavan luksuksen. Se sisälsi ulkoilma-altaan, venäläisen banjan, suomalaisen saunan, turkkilaisen höyrysaunan, kylmävesialtaan, narusta niskaan vedettävän kylmävesisangon sekä saunottajan ja hierojan lisämaksulliset palvelut ja erilliset 4-6 hengen vaatteidenvaihtokabinetit.

Lauantai on suosittu saunapäivä, mutta kymmenhenkinen naisporukkamme mahtui mutkitta naisten luksuspuolelle. Kolmen hengen miesporukkamme sen sijaan sai hetken odotella sisäänpääsyä miesten luksukseen. Banjat ovat miesvaltaisia paikkoja ja se näkyy mm. niiden aukioloajoissa. Kruglije baniessa on kaksi luksusosastoa, joista vain toinen on vain keskiviikkoisin ja lauantaisin avoinna naisille. Kaikki muut ovat miesten vuoroja. Yleinen puoli kuitenkin on aina avoinna naisille, paitsi torstaisin, jolloin koko banja on kiinni. Miehet kuulemma tykkäävät saunoa pitkän kaavan mukaan, ottaa olutta, ja saunoja lisää. Miehet ovat siis parempia asiakkaita.

Naiset menevät luksuspuolelle uimapuvuissa, miehet ilman. Ulkoilma-allas on molemmille yhteinen. Luksuspuolella hääri uimahousuinen saunottaja nimeltään Igor. Hän vihtoi naisia banjan kuumuudessa tammi- ja koivuvihdoilla, kävi välillä kaatamassa päällensä kylmävesisangon, ja vihtoi seuraavan asiakkaan. Hänen palvelunsa maksavat muutama sata ruplaa. Mekin olisimme halunneet hänen palveluitaan, mutta hän oli siltä illalta täyteen buukattu.

Sunnuntai-iltapäivällä lähdimme Mytninskije banieen (Mytninskaja 17–19), jonne on noin 20 minuutin kävelymatka Ploštšad Vosstanijalta ja noin 30 minuutin kävelymatka Ploštšad Aleksandra Nevskogolta. Se on yksi harvoista keskustan jäljellä olevista puulämmitteisistä saunoista. Otimme 180–200 ruplaa/tunti maksavan yleisen puolen banjan. Tarjolla olisi ollut myös luksusta ja puoliluksusta. Yleisen puolen tunnelma oli juuri sitä mitä venäläisestä banjassa kuuluukin olla: iso vanhanaikainen pukuhuone tyylikkäine puisine penkkeineen; iso pesuhuone pesupenkkeineen, vateineen, kylmävesisankoineen ja veden lorinoineen; ja kuuma korkea banja, jonka valtavaa kiuasta lämmitetään metrinpituisilla puuhaloilla ja välillä avataan ikkunaluukku, josta näkyy naapuritalon asukkaiden koteihin...

Maanantai-iltapäivällä kokeilimme vielä Jamskije banieta (Dostojevskogo 9), joka on lähellä Dostojevskajan metroasemaa. Maanantaisin siellä oli normaalia edullisemmat hinnat: kaksi tuntia luksuspuolella 480 ruplaa. Luksus sisälsi banjan, saunan, hamamin, kylmävesialtaan ja (poreettoman) porevesialtaan. Naisille annettiin sähköisiä avaimia, joilla pääsi banjaan ja sieltä pois. Avain ei ollut kovin mukava, sillä sen tarkoituksena oli estää yleisen puolen saunojien pääsy luksuspuolelle, sillä banja oli molemmille yhteinen. Miehillä luksus- ja yleisen puolen banjat sijaitsivat eri kerroksissa. Pohjakerroksessa oli saunatavarakauppa.

Saunamatka Pietariin oli Suomi-Venäjä-Seuralla ensimmäinen laatuaan. Saunassa on paljon mistä ammentaa, sillä kuumissa löylyissä istuminen yhdistää sekä suomalaisia että venäläisiä. Saunamatkoja järjestetään varmasti vielä lisää. Venäläinen banjakulttuuri on esillä myös Sputnik-illassa Helsingissä 17.3.2016.

Tiina Ynnilä, matkanjohtaja saunamatkalla, Suomi-Venäjä-Seura

 

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.