Postikortteja Uralilta

Olipa hauska maanantaiaamun yllätys, kun postilaatikosta löytyi postikortti täysin tuntemattomalta ihmiseltä Uralin liepeiltä. Postileiman mukaan se oli tehnyt parin viikon matkan Novaja Kazmazkan kylästä Tampereelle. Kortti oli ensimmäinen tulos #FUpostcrossing -korttiringistä, johon tammikuun alkupuolella liityin. Lisää odotellaan!

Kansainvälinen postikorttivaihto eli postcrossing on nykymuodossaan saanut alkunsa jo vuonna 2005. Idean isä oli portugalilainen Paulo Magalhães. Homma toimii suurinpiirtein niin, että postkrossaus-sivustolta saat satunnaisen postiosoitteen jostakin päin maailmaa. Samalla sinun osoitteesi lähtee jollekin toiselle henkilölle. Osoitteeseen lähetetään postikortti. Kun vastaanottaja saa korttisi, hän kirjaa korttiin kirjatun "rekisterinumeron" sivustolle esimerkiksi kuvan kera. Postcrossingissa on hauskaa se, että koskaan ei voi tietää, mistä kortti luukkuun kolahtaa.
Tällä (2.2.2016) www.postcrossing.com sivustolla on yli 600 000 käyttäjää 210 maasta. Postikortteja vastaanotetaan keskimäärin 400 kappaletta tunnissa.

Postikorttiringit ovat saavuttaneet suosiota myös Venäjällä. Kansainvälisen postcrossing-sivuston uutissyötteessä näkyy säännöllisesti Venäjän lippu merkkinä Venäjällä vastaanotetusta tai lähetetystä kortista. Tietysti Venäjälle on syntynyt myös omia järjestelmiä venäjänkielistä postikorttivaihtoa ajatellen, esim. http://postcross.ru/

Uunituoreen FUpostcrossingin juju on se, että siinä postikorttitervehdys kirjoitetaan ensisijaisesti omalla suomensukuisella kielellä. Käännöksen voi toki kirjoittaa esim. englanniksi tai venäjäksi. Itse sain järjestelmästä kolme osoitetta, yhden Mordvaan, yhden Pietariin ja yhden Udmurtiaan. Sinne on jo suomenkieliset kortit lähteneet, katsotaan päätyvätkö perille. Tiedon perille menosta saa seuraamalla sosiaalisissa medioissa avainsanaa #FUpostcrossing . Itse olen nyt saanut kortin Udmurtiasta, toivottavasti vielä lisääkin kortteja saapuu eriskummallisista paikoista vierailla kielillä.

Suosittelen kokeilemaan korttirinkiä, ohjeet löytyvät facebookista venäjäksi ja englanniksi https://www.facebook.com/fupostcrossing/

Postikortit kunniaan!

Riku Savonen