Väkevien myynninohjailu

Liikkuminen isossa ja minulle uudessa kaupungissa on opettavaista. Pidän itseäni vakiokalustoon kuuluvana ja tottuneena Venäjän kävijänä. Olen liikkunut maassa eri yhteyksissä sen vielä ollessa Neuvostoliitto ja työskennellyt uuden Venäjän aikana useamman rupeaman.
Katukuva on muuttunut, ihmisten kielenkäyttö on erilaista, puhuttu venäjä on saanut kosolti uusia lainasanoja, ihmisten elämä on toisenlaista kuin aikoinani saapuessani Leningradiin valmistavalle kielikurssille. Elintaso on parantunut, miljonäärit ovat tulleet osaksi Venäjää, vastapainoksi iso joukko ihmisiä on pudonnut äärimäiseen köyhyyteen.

 Venäläiset ovat matkustaneet yli 20 vuodessa paljon ulkomailla, heidän uteliaisuutensa ja kokeilunhalunsa ovat saaneet tyydytystä länsi- ja kaukomaista. Kotimaassa yksi asia on pysynyt entisellään, luottamus - votkaan. Venäjällä sanotaan usein ”meillä juodaan vain hyvää tai erittäin hyvää votkaa.”
Alkoholin kulutuksen vähentämiseen pyritään vaikuttamaan kieltämällä tai rajoittamalla mainontaa. Kaikesta huolimatta myymälöiden nimissä tai mainoslauseissa esiintyvät lauseparit ovat ovelasti laadittuja. Niistä ei osaa sanoa, onko kyse alkoholimainoksesta vai muusta informaatiosta. Kuten lukijani ymmärtää, henkilölle on ehtinyt muodostua mielikuva luetusta tekstistä ja sen vaikutusta ei mitenkään voida kontrolloida taikka perua.

 Ulyanovskin läänissä on rajoitettu Venäjän lainsäädännön lisäksi votkan myyntiä erikoissäännöksin. Vain Ulyanovskissa olen törmännyt lisäkeinoon väkevien oston rajoittamiseksi, pidän tätä jopa radikaalina keinona Venäjällä. Läänin maaherran, Sergey Morozovin päätöksellä jo kuudetta vuotta on voimassa väkevien ostorajoitus viikonloppuisin lauantain klo 9 ja sunnuntain klo 21 välillä. Väkevien raja on vedetty 15 %, mietoja juomia saa vapaasti, väkeviä voi ostaa ravintoloissa ja kahviloissa rajoituksitta. Alkoholimyymälöissä kerrotaan alkoholijuomien menekin olevan tietysti vähäisempää. Heidän juomavalikoimaansa on ehdottomasti kuuluttava limonadeja, kivennäisvesiä ja tuoremehuja, vaikka niiden menekki alkoholimyymälässä olisi pyöreä nolla kaikesta myynnistä. Lehdissä ja radiossa kuulee usein suhtautumisen olevan myönteistä tähän asiaan, se on omalta osaltaan tukemassa hyvinvointia perheissä ja yhteiskunnassa.
Väkeviä ei myydä koulujen päättymistä edeltävänä viikonloppuna eikä 31.5 koulujen päättymispäivänä, 1.6 Lasten oikeuksien päivänä ja 12.6 Venäjän kansallispäivänä eikä 4.11 Kansallisen yhtenäisyyden päivänä. Kummalliselta kuulostaa edelliseen peilaten kuinka tänä vuonna venäläisten suuren juhlapäivän, Voitonpäivän 9. toukokuuta, sattuessa maanantaille, väkeviä myytiin rajoituksitta. Ihmettelin seikkaa asioidessani eräässä liikkeessä. Sain tietää arkipäivän myyntirajoituksen vaativan aina erilliskirjeen maaherran hallinnosta ja 2016 sellaista ei ole tullut.

 Julkinen totuus kaupungissa on se, kuinka väkevien oston ohjauksilla kyetään vaikuttamaan ainoastaan ostokäyttäytymiseen ja osittain liiallisen alkoholinkäytön lieveilmiöihin. Lähes kaikki kaupunkilaiset tietävät asian todellisen laidan ja sen kuinka, ”pullo tai kaksi löytyy heti ja vaivatta, riippuen kenen kanssa puhut asiasta. Hinta on ainoastaan sopimuskysymys, kaupat syntyvät varmasti.”

 

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.