Venäjän kielen verkkokursseja

Jokin aika sitten jaoin muistiinpanojani venäjän kieltä ja somea käsitelleeltä luennolta. Samassa seminaarissa saimme myös muutaman linkin venäläisille sivustoille, joilla voi opiskella venäjää ilmaiseksi.

Pushkin-instituutin sivustolla https://pushkininstitute.ru/school/facultative on tarjolla monenlaisia kursseja aikuisille ja lapsille. Venäjän kielen opiskelun voi aloittaa aakkosista ja edetä hyvinkin pitkälle. Jos osaa jo kieltä, kannattaa aloittaa tasotestillä.

Sivustolla on myös venäläisille tarkoitettuja kursseja eri aihepiireistä, kuten maantieteestä, teatterista ja ruoasta. Niille voivat tarpeeksi hyvin kieltä osaavat ulkomaalaisetkin hyvin osallistua ja laajentaa samalla sanavarastoaan.

Sivustolle täytyy rekisteröityä ennen kuin voi suorittaa kursseja, mutta sekään ei maksa mitään. Kursseille pitää yleensä ilmottautua etukäteen. Lyhyen selailun perusteella näyttäisi siltä, että jotkin kurssit kestävät tietyn aikaa ja joillakin (esim. venäjän alkeiskursseilla) voi edetä omaan tahtiin ja missä tahansa järjestyksessä.

Sivustoilla http://universarium.org ja https://openedu.ru on venäjänkielisiä kursseja eri aihealueista, myös venäjän kielestä. Näillekin sivustoille täytyy rekisteröityä, opiskelu on ilmaista.

Monille venäjää käyttäville on varmasti jo tuttu sivusto http://gramota.ru. Sieltä voi tarkistaa helposti venäjän sanojen oikeinkirjoituksen ja etsiä vaikkapa sanan synonyymejä. Jos mielessä on jokin hankalampi kysymys venäjän kielestä, voi sivuston kautta esittää kysymyksiä asiantuntijoille. Sivustolla voi myös lukea kielentutkimukseen liittyviä artikkeleita tai e-oppikirjoja, pelata sanapelejä tai tarkistaa välimerkkisäännöt.

Nämä linkkivinkit antoi Andrei Kotov, joka on Petroskoin valtionyliopiston venäjän kielen laitoksen dosentti. Hän luennoi osana Varkauden ja Petroskoin ystävyyskuntasuhteiden 50-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettyä tapahtumasarjaa Varkaudessa 30.10.2015. Mukana tapahtumien järjestelyissä oli myös Suomi-Venäjä-Seura.

Tiia Moilanen
@MoilanenTiia
Kirjoittaja opiskelee venäjää jo 22. vuotta

Kommentit

Tässä vielä pari linkkiä.

Tässä vielä pari linkkiä. FB:ssä suositeltiin aloittelijoille suomalaista Most-verkkokurssia osoitteessa http://info.edu.turku.fi/most/. Kun on oppinut talven aikana alkeet, niin kesällä voi oppia lisää ja ottaa opitun käyttöön kielikurssilla Pietarissa! Niistä lisätietoa osoitteessa http://venajanmatkat.com/kielikurssit. Muutkin linkkivinkit ovat tervetulleita kommenttiosioon :)

Venäjän itseopiskelussa

Venäjän itseopiskelussa pääsee varmasti hyvin alkuun myös Ylen verkkosivuilla http://oppiminen.yle.fi/venaja.