Venäjän kielestä on hyötyä

Tuoreen selvityksen mukaan nuoria ei kiinnosta kielten opiskelu. Varsinkin valinnaisia kieliä kohtaan tunnetaan kiinnostusta aikaisempaa vähemmän. Muun muassa venäjän kieli lukeutuu tähän joukkoon.

Kielten opettajat arvelevat kiinnostuksen hiipumisen syyksi sen, että kielten opiskelu koetaan työläänä ja vaikeanakin. Valitsemalla jonkun muun valinnaisaineen pääsee helpommalla.

Venäjää saatetaan arastella myös siksi, että heti ensi töikseen joutuu opettelemaan uudet aakkoset. Minua vieraiden kielten opiskelu kiinnosti jo koulussa jopa niin että lukiossa luin latinaa lyhyenä kielenä saksan ohella. Venäjän opiskelu ei ollut tuolloin mahdollista. En säikähtänyt edes sitä, että ylioppilaskirjoituksissa piti kirjoittaa sekä saksa että latina samana päivänä.

Venäjän kielen ja kirjallisuuden opiskelija minusta lopulta tuli tosin mutkan kautta. Opiskellessani oikeustieteitä Helsingin yliopistossa luin samanaikaisesti myös venäjää, vaikka en ollut sitä lukenut koulussa.  Kahden vuoden teho-opintojen jälkeen pääsin suorittamaan arvosanaopintoja.

Juristin tutkinnon sain suoritetuksi normaalissa ajassa mutta venäjän kielen maisterin paperit sain käteeni vasta paljon myöhemmin. Mutta sain kuitenkin.

Venäjästä on ollut minulle paljon hyötyä. Virkauraani mahtuu kymmenen vuoden aika, jolloin tein erilaisia EU-projekteja etupäässä venäläisten kanssa. Ystävyyssuhteet tuolta ajalta ovat säilyneet näihin päiviin saakka.

Monipuolisen kielitaidon hankkimiseen kannattaa panostaa. Itäsuomalaiselle nuorelle venäjän valitseminen valinnaiseksi kieleksi voisi olla myös hyödyllistä. Venäjä sijaitsee aivan vieressä ja palvelualoilla venäjälle on jo nyt runsaasti käyttöä. Kielitaito auttaa solmimaan kontakteja ja saamaan uusia tuttavuuksia. Uuden kielen myötä avautuu aina myös uusi maailma ja kulttuuri.

Minusta täällä itäisessä Suomessa voitaisiin harkita myös sitä, että venäjän kieli olisi vaihtoehtoinen ruotsin kielen kanssa. Tähän liittyen maan hallitus on jo pitkään suunnitellut jonkinlaista kokeilua käynnistettäväksi mutta päätöksiä kokeilusta se ei ole valitettavasti saanut aikaan. Nyt olisi aika toimia.

Eikä venäjän kielen opiskelu ole lopulta kovinkaan vaikeaa. Se vie mukanaan.

Hyvää kesää!

Hannu Tsupari
Itä-Suomen piirihallituksen pj

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.