Venäjä-aiheisia kirjallisuusvinkkejä kesälukemiseksi

Kesä on parasta aikaa lukemiselle. Kesällä päivät ovat pitkiä ja monella meistä on ainakin pari viikkoa lomaa, jonka voi halutessaan viettää laiturinnokassa tai riippumatossa kirjaa lukien.

Inna Patrakova - kirjat ”Tulkki” ja ”Naapurit”
Inna Patrakova on Suomeen muuttanut venäläinen (nykyään sekä Suomen että Venäjän kansalainen). Patrakova kertoo kirjoissaan satiirisesti Suomen ja Venäjän stereotypioista ja kulttuurieroista.

Patrakovan ”Tulkki” kertoo venäläisestä yksinhuoltajaäidistä Olgasta. Kirjassa kulttuurierot ovat pinnallisempia kuin kirjassa ”Naapurit”, esimerkiksi suomalaisten naisten ja venäläisten naisten pukeutumista vertaillaan. Olgan elämän kautta paljastuu myös suomalaisen ja venäläisen työelämän eroja ja yhtäläisyyksiä. Tärkeimpänä kirjassa on kuitenkin Olgan uuden rakkauden etsintä deittaillen sekä suomalaisia että venäläisiä miehiä. Kirja on erittäin kevyttä kesälukemista.

”Naapurit” kertoo suomalaisista Leppäsistä ja heidän uusista venäläisistä mökkinaapureistaan. Leppästen mökkielämä ei ole koko kesänä yhtään aiempien kesien tapaista. Ongelmia syntyy pienistä kulttuurieroista ja etenkin yhteisestä roskakatoksesta. Venäläisethän eivät ole kovin hyviä kierrättämään ja lajittelemaan jätteitä ja Leppäset suuttuvat sekoittuneesta roskakatoksestaan. Itse tykkäsin enemmän ”Naapurit” kirjasta, koska kulttuurierot eivät ole niin pinnallisia.

Anna-Lena Laurén – ”Hulluja nuo venäläiset” ja ”Sitten saavuin Moskovaan”
Anna-Lena Laurén on suomalainen toimittaja ja kirjailija. Hän on ollut toimittajan Hufvudstadsbladetissa sekä Yleisradion Moskovan kirjeenvaihtajana.

Laurénin ”Hulluja nuo venäläiset” kertoo hauskasti, tunteikkaasti ja monipuolisesti elämästä nyky-Venäjällä. Kirjassa puhutaan vakavistakin asioista – poliittisesta tilanteesta ja rikkaiden ja köyhien eroista.

”Sitten saavuin Moskovaan” kirjan lukemisen aloitin vasta ja en osaa erityisemmin vielä kommentoida. Yksi asia, joka kirjassa korostuu liikaa on Laurénin miessuhteet. Muuten kirja on mukavaa luettavaa ja aion lukea sen kokonaan.

Elina Ripatti
Kirjoittaja opiskelee Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan Venäjän kieli ja kulttuuri

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.