Venäläis-karjalainen rap-kiertue - Jyväskylä

Petroskoilaiset räppärit Black Diamondzz ja Ondrei vierailivat Suomessa reilun viikon keikkakiertueella tammikuun alkupuolella. Olin itse päättänyt mennä Jyväskylän Matarassa järjestetylle keikalle jo alkuviikosta, mutta sitten tulikin yllättäviä käänteitä. Suomi-Venäjä-Seurasta kyseltiin torstai-iltana räppäreille tulkkia suoraan radiohaastatteluun ja muutaman minuutin pohdiskelun jälkeen arvelin, että 10 vuoden venäjän opiskelun jälkeen pystyisin jotakin tulkkaamaan.

Aamulla lievästi paniikissa kävelin kotoani narskuvassa pakkassäässä Yle Keski-Suomen toimitukseen. Onneksi räppärit olivat rentoja ja mukavia niin rentouduin, enkä enää jännittänyt. Radiohaastattelu sujui rennolla meiningillä ja Ondrei ymmärsi useimmat kysymykset eikä tarvinnut kuin vähän tukea silloin, kun toimittaja kysyi pitkän kysymyksen puhuen nopeasti. Räppäreiden akustisena radiossa esittämä biisi oli mahtavaa kuunneltavaa vieressä ja varmasti myös radiovastaanotinten äärellä.

Yllätyksenä tuli se, että räppäreistä haluttiin myös illan paikallisuutisiin pieni haastattelu. Niinpä lähdin räppäreiden ja Vaajakosken Suomi-Venäjä-Seuran puheenjohtajan kanssa vielä Vaajakosken koululle kuuntelemaan päivän ensimmäisen keikan ja tarvittaessa tulkkaamaan. Vaajakosken koululla oppilaat vaikuttivat pitävän keikasta ja oppilaita oli koulun liikuntasalissa todella paljon.

Illalla Mataran keikalle tuli pakkasen ja aikaisen keikan vuoksi vain noin 50 kuuntelijaa, mikä oli harmi. Tunnelma oli kuitenkin hyvä ja pienet lapset pyysivät innoissaan nimikirjoituksia keikan jälkeen.

Kaiken kaikkiaan yllättävän päivän jälkeen fiilis oli hyvä ja räppäreiden rentous ja aitous vain plussaa. Oli myös mahtavaa päästä puhumaan venäjää puolet päivästä! Tuona perjantaina tajusin viimein, että kyllä tämä venäjän kielen opiskelu todellakin on minun juttuni.

Elina Ripatti
Venäjän kielen ja kulttuurin opiskelija Jyväskylän yliopistossa

Kommentit

Kiertue oli siis Itä-Suomen

Kiertue oli siis Itä-Suomen piirin koordinoima, mukana yhteistyössä oli seuran paikallisosastoja, nuorisotoimia ja Verraton venäjä -hanke. Tässä yksi hyvä juttu aiheesta, sivun lopussa linkki haastatteluun: http://www.kantti.net/artikkeli/2013/01/musiikki-rikkoo-rajoja-ja-pintty.... Hieno kiertue oli, kiitokset Elinallekin avusta! :)