Seura vei nykytanssia Pietariin Suomi 100 kunniaksi syyskuussa

Seura toteutti kaksi erilaista nykytanssihanketta Pietarissa syyskuussa 2017 yhdessä Pietari-instituutin ja Tanssin tiedotuskeskuksen kanssa. Hankkeet ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Tanssilla ja katutaiteella koulukiusaamista vastaan venäläisten nuorten kanssa

Liikkeelle lähdettiin nuoren tanssi- ja katutaideprojektilla, jolla viemme Venäjälle väkivallattomuuden sanomaa. Arja Tiili Dance Companyn Break the fight -työpajat järjestettiin Pietarin Balansirovka-katutaidefestivaaleilla Upsala-sirkuksen tiloissa 9. syyskuuta. Niissä käsiteltiin koulukiusaamista ja erilaisuuden hyväksymistä liikkeen, musiikin, graffitin ja yhdessä tekemisen keinoin. Työpajojen ohjaajina olivat Suomen hiphopin ja graffititaiteen ammattilaiset.

Pajojen tarkoituksena oli herättää keskustelua kiusaamisesta (yleisesti väkivallasta) ja ystävyydestä sekä antaa nuorille mahdollisuus tehdä, onnistua ja liikkua yhdessä. Esimerkiksi breikkipajassa käsiteltiin kiusaamista oman kehon, tunteiden ja liikkeen kautta. Kokonaisuus muodostui breikkiopettajan breakdance soolosta, tanssiopetuksesta sekä erillisestä keskusteluosuudesta nuorten kanssa. Työpajat soveltuivat kaikille ja minkäänlaista tanssitaustaa ei tarvinnut omata.

Alpo Aaltokoski Companyn Aina Joku Vie -ilta Kuvaaja: Marko Mäkinen

Lava- ja nykytanssia Pietarissa Alpo Aaltokosken johdolla

Jälkimmäinen tanssihanke, Aina Joku Vie -tanssi-ilta, oli osa Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin ohjelmaa 22. syyskuuta.  Kulttuurifoorumin osallistujat pääsivät kokemaan ainutkertaisen yhteentörmäyksen, kun ikivihreä suomalainen iskelmäperinne ja nykytanssi kohtaavat.

Mistä kumpuaa mollikansan melankolia, pohtii Aaltokosken työryhmä valmistaessaan tanssi-iltaa, jossa katsojillakin on mahdollisuus olla osa tapahtumia. ”Tanssilavakulttuurissa kiteytyy jotakin hyvin olennaista suomalaisesta elämäntavasta ja ajatusmaailmasta”, sanoo palkittu koreografi ja tanssitaiteilija Alpo Aaltokoski.  Esitystilaan rakentuu tanssiravintolahenkinen miljöö, missä ilta alkaa alkeistason seuratanssiopetuksella ja huipentuu sekahakuun.

Aina Joku Vie -illan tanssijoiden pukusuunnittelusta vastaa kotimainen vaatemerkki TAUKO design, joka tunnetaan terveydenhuollon poistotekstiilien hyödyntämisestä vaatetuotantonsa raakamateriaalina. TAUKO tuo estradille tulevan Radalla -mallistonsa näytösversion, jossa esitellään merkille ominaisesti aivan uusi tapa käyttää kierrätettyjä sairaalatekstiilejä – nyt painokuosin muodossa.

Lavatanssien vapaan osion musiikista vastaa Pekka Juntusen johtama Siperian hyskyt-orkesteri.

Koreografia ja konsepti: Alpo Aaltokoski ja työryhmä
Tanssi: Johanna Ikola, Ahto Koskitalo, Katja Koukkula, Jouni Majaniemi, Tuovi Rantanen, Esete Sutinen, Jussi Väänänen
Pukusuunnittelu: TAUKO design – Mila Moisio, Kaisa Rissanen
Äänisuunnittelu: Johanna Storm
Valosuunnittelu: Jere Mönkkönen
Valokuvat ja graafinen suunnittelu: Marko Mäkinen

Lisätiedot: merja.jokela@venajaseura.com 0400 369 439