Venäläisen kulttuurin viikko 16.2.–25.2. Kuopiossa

Seitsemättä kertaa järjestettävä Kuopion venäläisen kulttuurin viikko tarjoaa monipuolista kulttuuriohjelmaa kaikenikäisille. Tapahtumat ovat ilmaisia, ellei toisin mainita! Tervetuloa!

OHJELMA
(Pidätämme oikeuden muutoksiin)

PE 16.2.
Venäläinen Sudarushka-ryhmä esiintyy Kuopiossa.

Esitykset ovat klo 12.00 Alavan palvelutalolla ja klo 13.15 Ryhmäkoti Iltaruskossa sekä kaupungin pääkirjaston luentosalissa klo 17.00 (Maaherrankatu 12). Kirjaston esitykseen vapaa pääsy! Järjestäjänä Suomi-Venäjä-Seura ry.

LA 17.2.
Klo 11-13 Maslenitsa-laskiaisrieha Kuopion torilla

Mukana riehassa venäläinen Sudarushka-esiintyjäryhmä ja erilaista ohjelmaa. Tällä viikolla Venäjällä vietetään laskiaista ja Kuopiossakin virittäydytään aitoon venäläiseen laskiaistunnelmaan. Posket punoittavat, laulu raikaa, kukkahuivit hulmuavat ja auringonmalliset blinit tirisevät rasvassa. Laskiaisen tarkoituksena on hyvästellä talvi ja toivottaa kevät tervetulleeksi. Maslenitsa-ohjelmasta vastaa Petroskoista Kuopioon saapuva kansantanssi- ja lauluryhmä Sudarushka. Luvassa on mm. tanssia, laulua, harmonikan soittoa, kisoja, pelejä, blinejä ja tsaijua. Tapahtuma huipentuu Maslenitsa-nuken polttoon noin klo 12.30. Vapaa pääsy. Järjestäjänä Suomi-Venäjä-Seura ry.

SU 18.2.
Klo 13 Venäläinen nukketeatteriesitys ortodoksisella seurakuntatalolla

Nukketeatteri Tikapuut esittää Sakari Topeliuksen kansansatuun pohjautuvan näytelmän Auringon säde. Vapaa pääsy!

MA 19.2
Klo 10 Venäläinen nukketeatteriesitys Länsi-Puijon päiväkodilla ja klo 14 Alavan sairaalassa

Nukketeatteri Tikapuut esittää Sakari Topeliuksen kansansatuun pohjautuvan näytelmän Auringon säde.

TI 20.2.
Klo 10 Venäläinen nukketeatteriesitys Vehmersalmen koululla

Nukketeatteri Tikapuut esittää Sakari Topeliuksen kansansatuun pohjautuvan näytelmän Auringon säde.

Klo 12.30-14.30 Venäläinen teeseremonia Ramin Konditoriossa (Kauppakeskus Sektori).
Seremonian aikana kerrotaan venäläisistä teeperinteistä, teen historiasta ja nautitaan musiikista.

Klo 17-21 Keramiikkatyöpaja/saippuantekotyöpaja/maalaustyöpaja Monikulttuurikeskus Kompassilla (Hapelähteenkatu 33). Albina Pönniö järjestää keramiikkatyöpajan, jossa pääsee kokeilemaan saven valantaa ja työpajan aikana muovaillaan kukkopilli. Samaan aikaan Aljona Haponen ohjaa maalaustyöpajan. Aljona Nopola ohjaa saippuantekotyöpajan. Materiaalimaksu 2 €. Tapahtuman järjestäjä Lumikello ry.

Klo 16.45-20.30 Venäläiset keitot ja pikkusyötävät -kurssi Kansalaisopistossa (Puistokatu 20). Venäläisessä keittiössä tuhdit ja herkulliset keitot ovat jo luku itsessään. Keittojen kaveriksi tehdään venäläisiä piiraita, pikkusyötäviä sekä ihania runsaita jälkiruokia. Ilmoittautuminen kurssille Kansalaisopiston kautta. Hinta 35 € sisältää 14 € raaka-ainemaksun.

KE 21.2.
Klo 18.00-20.00 Runon ja laulun ilta Monikulttuurikeskus Kompassilla (Hapelähteenkatu 33)
Ohjelmassa on runo-, laulu-, ja musiikkiesityksiä sekä yhteislaulua sekä suomeksi että venäjäksi. Tapahtuman järjestää Kansalaisopisto ja Monikulttuurikeskus Kompassi. Vapaa pääsy.

TO 22.2.
Klo 16.15-17.15 Kansainvälinen klubi Kansalaisopistolla
(Puistokatu 20).
Tule puhumaan ja harjoittelemaan opiskelemaasi kieltä natiivin kanssa! Klubin ideana on innostaa ja kannustaa ihmisiä tutustumaan eri kieliin ja kulttuureihin yhdessä toisten kielten opiskelijoiden kanssa. Ajatuksena on yhdistää eri ihmisten osaaminen: oppia itse kieltä toisesta maasta tulleen henkilön kanssa ja opettaa hänelle samalla suomea. Kokoontuu kerran viikossa torstaisin. Ei kurssimaksua, ei ilmoittautumisia! Järjestäjänä Kansalaisopisto.

Klo 18 Venäläinen tapakulttuuri -luento Snellman-kesäyliopistolla (Haapaniemenkatu 40 C)
Kuinka käyttäytyä venäläisessä perheessä, häissä tai liikeneuvotteluissa? Pitääkö sinutella vai teititellä? Mitä viedä lahjaksi venäläiselle? Viettävätkö venäläiset joulua? Näistä ja monista muista asioista keskustellaan tapakulttuuri-illassa. Keskustelua vetää Suomi-Venäjä-Seuran toiminnanjohtaja syksyllä 2015 ilmestyneen seuran Venäläinen tapakulttuuri -kirjan uusintapainoksen pohjalta. Vapaa pääsy.

PE 23.2.
Klo 17.30 Kino-Helmikuu -elokuvafestivaali Kuvakukossa
(Vuorikatu 27)
Kaksi naista
Ohjaaja: Vera Glagoleva                 
Laji: Draama
Kesto: 1 t 38 min
Vuosi: 2014
Rooleissa: Anna Astrahantseva, Ralph Fiennes, Aleksandr Balujev, Sylvie Testud, Nikita Volkov, Anna Levanova, Larisa Malevannaja, Bernd Moss, Sergei Jushkevitsh, Vasili Mishenko

Natalja Petrovna on rikkaan maanomistajan vaimo. Nuori mies saa kutsun kartanolle opetustöihin. Sekä äiti että tytär ihastuvat päätä pahkaa nuoreen mieheen. Tähän riitojen maustamaan soppaan ajautuu kolmiodraaman lisäksi perheen ystävä, joka päättää poimia makeimmat kirsikat kakusta. Yksi janoinen kysymys jää ahnaille huulille: mitä ihmettä seuraavaksi tapahtuu?

Ivan Turgenevin (1818-1883) klassikkonäytelmään ”Kuukausi maalaiskylässä” (1855) pohjautuvaa elokuvaa tähdittävät kansainväliset näyttelijät, ranskalainen Sylvie Testud (s. 1971) ja englantilainen Ralph Fiennes (s. 1962). Elokuva Kaksi naista jäi tunnetun ohjaaja-näyttelijä Vera Glagolevan (1956-2017) viimeiseksi. ”Harvoin elokuva on alkuperäistä kirjaa parempi – kerrankin näin päin.

LA 24.2.

klo 12 Kosketuksia Romanovien historiaan Kirkkomuseo Riisassa (Karjalankatu 1), pääsymaksu tai museokortti.

Klo 17.30 Kino-Helmikuu -elokuvafestivaali Kuvakukossa (Vuorikatu 27)
Anna Karenina
Ohjaaja: Karen Šahnazarov
Laji: Draama
Kesto: 2 t 18 min
Vuosi: 2017
Rooleissa: Jelizaveta Bojarskaja, Maksim Matvejev, Vitali Kishenko, Kirill Grebenšikov, Makar Mihalkin, Tatjana Ljutajeva, Ivan Kolesnikov, Anastasija Makejeva, Sofija Sun, Dmitri Gusev

Venäläinen sotasairaala on perääntyessään asettunut hylättyyn kiinalaiseen kylään. Sairaalan johtaja saa tietää, että hänen leikkaamansa sotilas on kreivi Vronski. Samainen kreivi, jonka traaginen lemmentarina tuhosi hänen äitinsä – Anna Kareninan. Lasaretin vuoteella on Aleksei Kirillovitš Vronskin vuoro kertoa oma tarinansa.

Vronskin tarinan on ohjannut legendraarisen elokuvastudio Mosfilmin johtaja, venäläis-armenialainen Karen Šahnazarov (s. 1952). Elokuva perustuu Leo Tolstoin (1828-1910) tunnettuun romaaniin, mutta ottaa myös vaikutteita Vikenti Veresajevin (1867-1945) Japani-sodan realistisina pidetyistä kertomuksista.

SU 25.2.
Klo 10 Liturgia kirkkoslaaviksi Pyhän Nikolaoksen kirkossa (Sepänkatu 7).

Klo 17.30 Kino-Helmikuu -elokuvafestivaali Kuvakukossa (Vuorikatu 27)
Once upon
Ohjaaja: Eduard Parri
Laji: Komedia
Kesto: 1 t 25 min
Vuosi: 2017
Rooleissa:     Fjodor Dobronravov, Irina Rozanova, Roman Madjanov

”Lahjakkaiden näyttelijöiden maalaiselämää”
Venäläläinen kyläpahanen hengittää viimeisiä kuolonkorahduksiaan. Asukkaita on jäljellä enää vain kolme: kaksi yksinäistä ukkoa ja vastikään leskeksi jäänyt mummo. Toinen miehistä päättää, että nyt saa yksinäisyys riittää ja aikoo kosia leskeä. Siitäkös sota syntyy…

Elokuvan on tuottanut tunnettu näyttelijä Fjodor Dobronrarov (s. 1961), joka pyrkii venäläisen filmin nihilistisellä aikakaudella tuomaan valkokankaalle hyvänmielen kokemuksia. Kolmen näyttelijän dynamiikkaan perustuva Olipa kerran voitti sekä kriitikoiden että yleisöäänestyksen sarjan Tulan elokuvafestivaaleilla 2017.

Koko viikon ajan ohjelmassa:

Kirkkomuseo RIISA:ssa Maatuska-työpaja (paperinukke-maatuskan materiaalimaksu 2€/kpl) ja "Mistä Jumalanäidin ikoni kertoo" -seikkailu. Seikkailussa etsitään lappuja suomeksi että venäjäksi saleista ja tutustutaan tarinoihin; jos löydät kaikki vihjeet, niin saat mahdollisuuden valmistaa Maatuskan ilmaiseksi.

Vanhaa venäläistä kirjallisuutta käsittelevä näyttely pääkirjastolla (Maaherrankatu 12).

Talvi-teemaisten akvarellitöiden näyttely Monikulttuurikeskus Kompassilla (Hapelähteenkatu 33).

Venäjään liittyvää kirjallisuutta myynnissä normaalia enemmän Rosebud-kirjakaupassa (Kauppakatu 12)

Venäläinen menu Hygge Bro -ravintolassa.

Tapahtumakokonaisuuden järjestävät:
Suomi-Venäjä-Seura, Monikulttuurikeskus Kompassi, Kuopion kansalaisopisto, Kuopion kaupunginkirjasto, Rosebud-kirjakauppa, Kino Kuvakukko, Kirkkomuseo RIISA, Ortodoksinen seurakunta, Snellman kesäyliopisto ja Lumikello ry. Kuopion kaupunki tukee tapahtumia.

Lisätietoja: ita-suomi@venajaseura.com, (017) 369 4460.
Katso myös www.facebook.com/venalaisen.kulttuurin.viikko.kuopiossa