Tampereen venäläisen elokuvan viikot 19.4.-8.4.2017

Tampereen venäläisen elokuvan viikot 19.4.2017 alkaen

Neljä naisohjaajaa, sukukieliä ja nuorisokuvausta sekä dokumenttia, mustaa huumoria ja nostalgiaa. Niistä oin tehty tämänkeväinen Tampereen Venäläisen elokuvan viikot, jotka järjestetään 19.4.-8.5. Kahdeksan elokuvaa tarjoavat laajan katsauksen venäläiseen elokuvaan.  Tampereella tarjotaan yleisön pyynnöstä myös kaksi suomenkielisin tekstityksin varustettua elokuvaa.

Elokuvat tuottavat Tampereelle yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskus ja Suomi-Venäjä-Seura.

OHJELMA

Ke 19.4. klo 16.30 Pesä, 2014

HUOM! Suomenkieliset tekstit

Kesto: 76 min. Kieli: udmurtia. Draama, nuorisoelokuva

Pienellä budjetilla tuotettu udmurtialais-puolalainen yhteistyöelokuva kertoo kolmesta kaveruksesta, kohtalosta ja haaveesta. Nuoret miehet asuvat yhteisasunnossa venäläisessä pikkukaupungissa. Kaupunkilainen Saša tarkastelee elämää bailaamisen ja klubien kautta, Kaupunkgin ja maaseudun rajamaastossa elävä Gajan kansojen kulttuurien ja sivistyksen näkökulmasta, ja maalla kasvanut Stjopa avarana vehnä- ja kaurapeltona. Elokuva puhuu Udmurtian kulttuurin säilyttämisen puolesta.

Ohjaus: Konstantin Ložkin ja Sergei Nagovitsyn. Käsikirjoitus: Darali Leli
Rooleissa: Mm. Maksim Knjazev, Ksenia Vorontšihina, Nikita Moisejev ja Ivan Plotnikov

https://www.youtube.com/watch?v=LGEbvAUnQ6Y

To 20.4. klo 16.30 Pietari, vain rakkaudella, 2014

111 min. Komedia, melodraama

Seitsemän venäläisen naisohjaajan yhteistyö, seitsemän novellia Pietarista. Kadut ja aukiot, historialliset muistomerkit ja romanttiset veistokset, jokapäiväinen tragikoomisuus, piinaava arki, postikorttimainen maisemien sentimentaalisuus. Elokuva on raikas ja se herättää hyviä tunteita, toivoa ja haaveita. Ja kutsuu kulkemaan Pietarin kaduilla ja kanavien varsilla ja kokemaan sen mielenkiintoista historiaa.

Ohjaus:

Aksinja Gog http://www.kino-teatr.ru/kino/director/ros/432953/bio/

Natalja Nazarova http://www.kino-teatr.ru/kino/screenwriter/ros/3009/bio

Oksana Bytškova http://www.kino-teatr.ru/kino/director/ros/22251/works

Natalja Kudrjašova http://www.kino-teatr.ru/kino/director/ros/22542/works/

Anna Parmas http://www.kino-teatr.ru/kino/screenwriter/ros/33628/works

Avdotja Smirnova http://www.kino-teatr.ru/kino/director/ros/17693/works

Renata Litvinova http://www.kino-teatr.ru/kino/acter/w/ros/2519/works

Raideri https://www.youtube.com/watch?v=LMsqiuykOqY

Ma 24.4. klo 16.30 Pioneerisankarit, 2015

116 min. Draama

Olga, Katja ja Andrei saapuivat Moskovaan. He ovat ystäviä jo kouluajoilta. Menestyvät ihan mukavasti. Olga on näyttelijä, Katja työskentelee PR-toimistossa ja Andrei on politiikan analyytikko. He ostavat autoja, ottavat lainaa, rakentavat kesämökkejä. Elävät kuten kaikki muutkin. Mutta he eivät ole onnellisia, eivät tyytyväisiä elämäänsä. Kun kaikki on olevinaan ok, mutta jokin on kuitenkin pielessä – monen kolmekymppisen jakama tunne.

Ohjaus: Natalija Kudrjashova
Rooleissa: Mm. Natalja Kudrjashova, Darja Moroz, Aleksei Mitin, Aleksandr Usredin ja Mihail Krylov

Katso traileri:  https://www.youtube.com/watch?v=NVk0IKGLyaQ

Ke 26.4. klo 16.30 Teli ja Toli, 2015

77 min. Komedia.
Elokuva yhteisymmärryksestä, jota mikään eikä kukaan pysty murtamaan. Korkeiden Kaukasus-vuorten välinen solassa ovat eläneet täydessä rauhassa vuosisatoja georgialaisen Telin ja ossetialaisen Tolin asukkaat. Kauan eristyksissä olleet kylät ovat nyt erotettu rajalla, joka kulkee Aragavka joen keskellä. Telissä asuu seitsemänkymmentävuotias Kahi Kipiani, hänen vaimonsa Titiko, lapsenlapsensa Gotša ja yksinäinen paimen Šaliko. Toliin ovat jääneet Kahin ikätoveri osseetti Bazi Kesajev, tämän vaimo Košer, lapsenlapsi Satinik ja paimen Valiko, Šalikon veli. Gotšaa ja Satinikia pidetään morsiamena ja sulhasena, eikä heillä ole mitään tätä vastaan. Sekä osseetit että gruusialaiset ovat tottuneet elämään vapaasti. He eivät millään kykene hyväksymään rajan olemassaoloa. Heillä on vielä jäljellä yhteinen hautausmaa ja pieni kirkko.

Ohjaus: Aleksandr Amirov
Rooleissa: Mm. Kahi Kavsadze, Dagun Omajev, Anatoli Dzivajev ja Rinal Muhametov

https://www.kinopoisk.ru/film/840255/

To 27.4. klo 16.30 Vuokrataan talo kaikilla epämukavuuksilla, 2016

91 min. Komedia
Kesän saapuessa ihmiset laskevat rahojaan ja suunnittelevat mukavaa lomaa. Ja kukapa ei haaveilisi edes kerran lomasta ihanan meren rannalla sijaitsevalla kesähuvilalla, jossa tavoittaa täydellisen sielun rauhan.
Elokuvan sankarit varaavat meren rannalla sijaitsevan kesähuvilan. Huvilan vuokraaja on huijari, joka vuokraa talon samaan aikaan usealle perheelle.
Ohjaus: Vera Storozheva
Rooleissa:  mm. Irina Pegova, Svetlana Hodtshenkova, Viktoria Isakova ja Nina Dvorzhetskaja

Ke 3.5. klo 16.30 Ystäväni Boris Nemtsov, 2015

72 min. Dokumentti

Elokuva kertoo Boris Nemtsovin elämän viimeisestä vuodesta. Ohjaaja kulkee Boris Nemtsovin matkassa mielenosoituksissa ja vaalitilaisuuksissa,  tapaa hänet kotonaan vapaa-aikaa viettämässä ja kadulla ihmisten parissa. Elokuva on kuvaus miehestä, joka oli koko elämänsä politiikan parrasvaloissa nauttien siitä täysin siemauksin.

Ohjaus: Zosja Rodkevitš

To 4.5. klo 16.30 GAGARIN – Ensimmäisenä avaruudessa, 2013

HUOM! Suomenkieliset tekstit

108 min. Draama. Henkilökuva.

Vuonna 1961 neuvostoliittolaisesta Juri Gagarinista tuli ensimmäinen avaruudessa käynyt ihminen ja niin aikuisten kuin lastenkin sankari. Tämä on tarina lahjakkaasta kosmonautti Gagarinista, joka valittiin tehtävään tuhansien hakijoiden joukosta - ja joka sai nimensä historian kirjoihin.

Ohjaus: Pavel Parhomenko

Rooleissa: Mm. Jaroslav Žanin, Mihail Filippov, Vladimir Steklov ja Olga Ivanova

 

Ma 8.5. klo 16.30 Orlean, 2015

110 min. Tragikomedia, trilleri, musta huumori

Orlean on pieni kaupunki suolaisen järven rannalla Altain arolla. Paikallisessa sairaalassa makaa jälleen kerran abortin tehnyt kylän kaunotar ja kaikille sulojaan jakava Lidka. Hän joutuu hysterian valtaan, kun sairaalaan ilmestyy outo hyypiö nimeltään Pavljutšek, toimeenpanija, jonka vaatii totuuden tien valitsemista.

Surrealistinen kertomus pienen kaupungin hieman oudoista ihmisistä. Elokuvaa on verrattu absurdisuudessaan Saatana saapuu Moskovaan -teokseen. Sitä kutsutaan myös Twin Peaksin venäläiseksi versioksi.

Ohjaus: Andrei Proshkin
Rooleissa: Jelena Ljadova, Oleg Jagodin, Vitali Hajev, Viktor Suhorukov ja Timofei Tribuntsev

Elokuvissa englanninkielinen tekstitys, ellei toisin mainita

Liput 6 euroa. Sarjalippu 36 e.

Tervetuloa viihtymään monipuolisen elokuvan parissa!