FAQ

Kysymys: Olen avioitunut venäläisen naisen kanssa. Mistä löydän tietoa Suomeen muuttamiseen tarvittavista papereista?

 
Vastaus: Maahanmuuttoasioista löytyy tietoja Maahanmuuttoviraston nettisivuilta http://www.uvi.fi
Työvoimatoimistoissa pitäisi olla Työministeriön julkaisemia Maahanmuuttajan oppaita, joita on ollut myös venäjänkielisinä, mutta myös Työministeriön nettisivuilla http://www.mol.fi/migration on tarkempia tietoja Suomeen muuttavien kotouttamisasioista.
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Kysymys: Miten pitkä on oppivelvollisuus Venäjällä?
 
Vastaus: Venäjällä yleinen oppivelvollisuus on 15 ikävuoteen saakka. Yleissivistävä ala-asteen koulutus ja peruskoulutus ovat kaikille pakollisia. Tämä tarkoittaa ala-astetta (luokat 1.-4. eli 7-10 -vuotiaat) sekä peruskoulua (luokat 5.-9. eli 11-15 -vuotiaat). Käytännössä kuitenkin yleisimmäksi on muodostunut keskiasteen täysi koulutus eli vielä luokat 10. ja 11., jotka voi suorittaa paitsi tavallisissa yleissivistävissä kouluissa myös kymnaaseissa ja lyseoissa, joissa koulutusaika voi olla pidempi, mutta ne antavat yleissivistävän koulutuksen ohella myös ammattiin tai erikoisalan korkeakouluun suuntaavaa opetusta.
Ammattikouluun voi siirtyä 9. luokan jälkeen, jolloin koulutusaika on 2-4 vuotta tai 11. luokan tai ammatillisen lyseon jälkeen, jolloin koulutusaika on 1-2 vuotta.
Korkeakouluun voi hakea 11-vuotisen yleissivistävän koulun tai kymnaasin, lyseon, ammatillisen lyseon tai ammattikoulun suoritettuaan.
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
kysymys: Haluaisin tietää tarkat välimatkat: a) Helsingistä Pietariin, b) Helsingistä Moskovaan ja c) Moskovasta Vladivostokiin!
 
vastaus: a) Helsingistä Pietariin on rautateitse 443 km ja maanteitse 391 km; b) Helsingistä Moskovaan on rautateitse 1117 km ja maanteitse 1055 km; c) Moskovasta Vladivostokiin on rautateitse 9298 km. Kunnollista maantieyhteyttä ei Moskovan ja Vladivostokin välillä ole.
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
kysymys: Voiko Suomesta matkustaa lentäen Petroskoihin?
 
vastaus: Helsingistä lentää kolmesti viikossa - maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin Severstal -lentoyhtiön kone Petroskoihin ja sieltä edelleen Tsherepovetsiin. Severstal -lentoyhtiön Helsingin toimiston puhelin on (09) 6813 8370 ja sähköposti: severair(at)kolumbus.fi
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
kysymys: Mitkä olivatkaan edesmenneen Neuvostoliiton "syntymä- ja kuolinvuodet" eli mistä mihin kesti Neuvostoliiton aikaa?
 
vastaus: Neuvostoliitto perustettiin joulukuun 30. päivänä 1922. Mihail Gorbatshev erosi Neuvostoliiton presidentin virasta 25.12.1991, jolloin Neuvostoliiton katsotaan lopullisesti hajonneen.
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
kysymys: Paljonko on Lada 110 STW:n huippunopeus?
 
vastaus: 167km/h, tehot 78/5400hv/rpm, ja kiihtyvyys 0-100km/h 15s.
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Menetkö naimisiin venäläisen kanssa?
 
Jos teidät vihitään Suomessa, niin Venäjän kansalainen tarvitsee:
Esteettömyystodistuksen ja voimassaolevan passin. Esteettömyystodistus kirjoitetaan Venäjän konsulaatissa Helsingissä, Turussa tai Maarianhaminassa passissa olevan liitteen perusteella. Passin esteettömyysliitteen saa Venäjältä OVIR-toimistosta. Nämä käännätetään suomeksi virallisella kielenkääntäjällä, esteettömyystodistus vain siinä tapauksessa, että konsulaatti ei anna sitä suoraan suomeksi.
 
Allekirjoittaa suostumuksen avioliittoon (kaavakkeita saa väestörekisteristä ja kirkkoherranvirastosta)
 
Mikäli halutaan kirkkohäitä, todistuksen omasta kirkostaan kuulumisestaan ortodoksiseen tai johonkin muuhun kristittyyn kirkkokuntaan. Muutoin vihkiminen suoritetaan maistraatissa.
 
Vihkimisen jälkeen avioliittotodistus käännätetään virallisella kielenkääntäjällä venäjäksi ja vahvistetaan maistraatista saatavalla apostillella. Apostillella vahvistettu vihkitodistuksen käännös kelpaa passin yms. dokumenttien uusimisessa Venäjällä.
 
Jos teidät vihitään Venäjällä, niin Suomen kansalainen tarvitsee:
Estettömyystodistuksen (kirkkoherranvirastosta tai väestörekisteristä), virkatodistuksen, notaarin vahvistaman passin kopion sekä mahdollisen avioerotodistuksen.
 
Nämä käännätetään virallisella kielenkääntäjällä venäjäksi ja vahvistetaan maistraatin apostillella.
 
Venäjällä paikallisessa avioliittopalatsissa tehdään anomus avioliiton solmimiseksi
(molempien oltava paikalla anomusta jätettäessä). Vihkiminen voidaan suorittaa tästä aikaisintaan 1 kk ja enintään 3 kk kuluttua. Huom! suomalainen esteettömyystodistus on voimassa vain 4 kk.
 
Avioliiton solmimisen jälkeen avioliitto on rekisteröitävä Suomen kansalaisen asuinpaikan maistraatissa. Siihen tarvitaan avioliittotodistus, siitä virallisen kääntäjän tekemä suomennos ja sille julkisen notaarin apostille. Venäjällä tehtyyn käännökseen apostillen antaa venäläinen julkinen notaari. Alkuperäisen avioliittotodistuksen sijaan kelpaa myös julkisen notaarin apostillella vahvistama kopio siitä.